ZINEDINE ZIDANE gembira melihat aksi mengagumkan Eden Hazard ketika Real Madrid cemerlang sejurus LaLiga bersambung sambil memuji bintang Belgium itu dan gembira menempuhi beberapa rempuhan keras.

Hazard memulakan perlawanan di Stadium Alfredo Di Stefano awal pagi tadi itu yang menyaksikan Madrid menumpaskan Eibar 3-1 untuk kembali dua mata di belakang pendahulu, Barcelona.

Masalah kecederaan menghantui Hazard sepanjang musim pertamanya di kelab itu sejak perpindahan bernilai €100 juta (RM480.7j) daripada Chelsea, bahkan ada yang khuatir bahawa kempennya musim ini sudah berakhir apabila pergelangan kakinya patah Februari lalu.

KRISIS COVID-19 menawarkan lebih banyak masa untuk pemulihan penyerang itu dan sentuhannya kelihatan tajam dalam babak awal termasuk umpanan kepada Sergio Ramos untuk gol kedua perlawanan sambil memainkan peranan penting dalam gol ketiga yang dicetak Marcelo.

Hazard kemudian dikasari beberapa kali sebelum digantikan sebaik perlawanan menginjak usia 61 minit, manakala pengurus, Zidane, menghidu beberapa masalah.

"Kami sedar sentuhan Eden berkarat untuknya beraksi dalam permainan penuh, Pada akhirnya, dia sempat beraksi selama sejam dengan menonjolkan persembahan yang baik," katanya.

"Mereka memberinya terjahan yang bagus dan mewujudkan ketakutan tetapi itulah bola sepak. Dia mengakui baik-baik sahaja ketika waktu rehat, dia gembira diterjah dan tidak gentar. Dia gembira dengan apa yang dilakukannya dan kami juga begitu."