Laporan akhir NTSB dedah punca kapal selam Titan meletup ketika misi Titanic

Laporan NTSB mendedahkan Titan telah menunjukkan tanda kerosakan sejak selaman ke-80, namun OceanGate tetap meneruskan operasi sehingga tragedi berlaku pada selaman ke-88. -Foto Amanz
WASHINGTON: Laporan akhir oleh Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan Amerika Syarikat (NTSB) mendedahkan bahawa kapal selam Titan milik OceanGate meletup akibat kegagalan struktur gentian karbon pada kedalaman kira-kira 3,800 meter ketika dalam misi ke bangkai kapal Titanic pada 18 Jun 2023.
Ringkasan AI
- Kapal selam Titan milik OceanGate meletup pada kedalaman 3,800 meter akibat kegagalan struktur fiuslaj gentian karbon yang tidak diuji sepenuhnya, menyebabkan lima individu termasuk CEO Stockton Rush maut serta-merta.
- Laporan NTSB mendedahkan Titan telah menunjukkan tanda kerosakan sejak selaman ke-80, namun OceanGate tetap meneruskan operasi sehingga tragedi berlaku pada selaman ke-88.
- OceanGate kini berdepan saman termasuk tuntutan AS$50 juta oleh keluarga mangsa atas dakwaan kecuaian dan kegagalan mematuhi piawaian keselamatan industri.
Mereka ialah Paul-Henri Nargeolet, Shahzada Dawood dan anaknya Suleman Dawood, serta Hamish Harding.
NTSB menyatakan bahawa Titan telah menunjukkan tanda-tanda kerosakan pada fiuslaj gentian karbon sejak selaman ke-80, termasuk delaminasi dan retakan yang dikesan oleh sistem pemantauan akustik.
Namun, OceanGate meneruskan operasi sehingga selaman ke-88 yang membawa kepada tragedi.
Laporan turut menyalahkan OceanGate kerana gagal menguji dan menilai ketahanan sebenar fiuslaj, selain tidak mematuhi piawaian keselamatan industri dan tiada pelan tindak balas kecemasan.
OceanGate kini berdepan beberapa saman termasuk tuntutan bernilai AS$50 juta oleh keluarga Paul-Henri Nargeolet yang mendakwa syarikat itu cuai dan menyembunyikan maklumat penting mengenai keselamatan Titan.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami


