JIKA sebelum ini dia banyak menghabiskan masa membantu kedua orang tuanya di kandang lembu, seorang gadis kini perlu meninggalkan seketika kerja itu kerana dia bakal mewakili negaranya dalam pertandingan Miss World tidak lama lagi.

Do Thi Ha, 20 tahun, dimahkotakan sebagai Miss Vietnam hujung minggu lalu, namun latar belakangnya yang penuh kesederhanaan membuatkan namanya disebut-sebut di media sosial.

Media Vietnam melaporkan Ha, yang berasal dari wilayah Thanh Hoa, menewaskan 34 peserta lain untuk pemahkotaan itu.

Dia yang merupakan pelajar tahun kedua di National Economics University, Hanoi, melakukan pelbagai pekerjaan secara separuh masa, antaranya sebagai pelayan restoran, selain membantu orang tuanya di ladang ternakan lembu.

Kedua-dua ibu bapanya merupakan buruh ladang, dan mereka menyokong Ha dalam misinya di pertandingan ratu cantik.


Dalam jawapan kepada soalan yang membawa kepada kemenangannya, Ha menegaskan dia bukan mahu menjadi role model, sebaliknya hanya mahu memberi inspirasi.

"Saya mewakili gadis-gadis biasa di Vietnam. Saya tidak berharap untuk menjadi role model, tetapi lebih penting, saya mahu menjadi orang yang memberi inspirasi kepada orang lain," katanya.

Selain mahkota, Ha turut membawa pulang wang tunai VND350 juta (kira-kira RM61,000) sebagai hadiah kemenangan.** Setiap Sabtu dan Ahad, AstroAwani.com membawakan artikel santai dan merangkumi pelbagai topik menarik seperti pelancongan, pemotoran, gaya hidup, hobi, kekeluargaan, kesihatan, pengetahuan am, trivia dan banyak lagi. Ikuti #SantaiHujungMinggu !