KUALA LUMPUR :Hasil lukisan tangan anyaman tikar kelasah karya pengusaha kraf tempatan, Abot Gudang berjaya memenangi Anugerah Kraf Cemerlang dalam perhimpunan World Crafts Council Asia Pacific 2020 ke-38.

Anugerah berkenaan dipersembahkan secara maya pada Sabtu.

Menurut Abot, karya bertemakan ‘Glow Tree of Life’ ini berjaya direalisasikan dengan kerjasama penganyam masyarakat Bidayuh di Serikin, Sarawak dan dihasilkan dalam tempoh pandemik COVID-19.

“Saya berasa amat gembira dan teruja apabila mendapat tahu bahawa saya telah memenangi anugerah Excellent Craft Award sempena perhimpunan World Crafts Council Asia Pacific yang ke-38.

“Anyaman tikar rotan yang dikenali sebagai kelasah ini merupakan kraf asli yang diperbuat oleh suku kaum Bidayuh,” katanya dalam satu perkongsian eksklusif bersama AWANI Sarawak pada Ahad.

Motif menarik yang dihasilkan oleh Abot Gudang berjaya memenangi Anugerah Kraf Cemerlang. -Gambar Abot Gudang

Ujarnya, kemenangan tersebut sekali gus mengangkat warisan masyarakat Bidayuh selain membuktikan kraf tempatan mampu memberi saingan di peringkat antarabangsa.

“Saya berharap, meskipun dalam musim pandemik ini, industri kraf tempatan terus dihidupkan dengan sokongan daripada agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO),” tambahnya.


Dalam pada itu, kemenangan Abot turut mendapat perhatian Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri yang menzahirkan ucapan tahniah menerusi entrinya di Facebook.

“Semoga kejayaan mereka memberi suntikan semangat kepada semua penggiat dan pengusaha kraf tempatan untuk terus memartabatkan seni dan budaya negara di peta dunia.

“Ia secara tidak langsung menjadikan produk-produk kraf Malaysia satu produk pelancongan yang dapat menarik pelancong luar datang ke Malaysia khasnya bagi melihat sendiri pembuatan dan pemprosesan hasil kraf tempatan apabila sempadan negara dibuka suatu hari nanti,” kongsinya.

Melalui entri sama, beliau turut mengucapkan tahniah kepada Seri Gedong Songket, Tanoti Crafts dan The Ranee Artisan Gallery of Iban Community kerana telah mewakili negara dalam anugerah berprestij itu.