Tutup

Berita  | Dunia

Kotak hitam pesawat Lion Air JT610 dijumpai

Kotak hitam pesawat Lion Air JT610 dijumpai
Kotak Hitam JT610 Lion Air yang terhempas di Laut Jawa telah dijumpai sekitar 11.50 pagi - Twitter @KompasTV
JAKARTA: Kotak hitam JT610 Lion Air yang terhempas di Laut Jawa telah dijumpai sekitar 11.50 pagi (waktu tempatan) pada kedalaman 30-40 meter dasar laut.

Kotak hitam tersebut dikatakan berada dalam keadaan baik ketika dijumpai oleh pasukan penyelam Angkatan Laut, Tentara Nasional Indonesia (TNI).

Menurut wartawan Kompas TV, Iryanda Mardanuz, pasukan penyelam TNI berjaya menjumpai kotak hitam milik pesawat Lion Air itu dan membawanya naik ke atas kapal Baruna Jaya I.

Tambah Iryanda, kotak hitam yang dinaikkan itu perlu terus diletakkan di dalam bekas yang berisi air laut untuk memastikan fungsinya terpelihara.
Kotak hitam itu seterusnya akan diproses mengikut prosedur tertentu bagi membolehkan pihak berkuasa menjalankan siasatan terhadap data yang dikandungnya.

BACA : Nahas Lion Air: Arus kuat halang usaha pasukan penyelam
BACA : Isyarat ping dari kotak hitam Lion Air JT610 didakwa dikesan

BACA : Nahas pesawat Lion Air: Objek dipercayai bangkai pesawat dikesan - TNI


Semalam, menurut Ketua Biro Kompas TV, Safri Sitepu yang menyampaikan laporan kepada Astro AWANI, Kapal Baruna Jaya I milik Badan Pengkajian dan Penerapan Teknologi (BPPT) telah berjaya menjejak isyarat kotak hitam dari pesawat itu.


Tag: Astro Awani, JT610, Lion Air, TerhempasKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.