Apa kenangan bersama Acappan, Sabri Yunus buka cerita...

Apa kenangan bersama Acappan, Sabri Yunus buka cerita...
Sabri Yunus berkongsi pengalaman bersama Mendiang sepanjang mereka bekerjasama - Foto Astro AWANI
KUALA LUMPUR: "Aku pernah jadi jahat dulu sebelum jadi pelawak."

Itulah ungkapan tegas yang pernah diucapkan pelakon Sabri Yunus kepada mendiang Acappan dalam satu insiden hinggakan rakan pelawaknya yang berbangsa India itu terdiam seketika.

Meskipun pada awalnya ia memang diucapkan dalam keadaan marah sebagai respons kepada kata-kata sensitif daripada Acappan, namun situasi 'terdiam' itu tidak lama.
Sabri kemudiannya kembali mendapatkan Acappan, lantas berkata, "Aku pun boleh berlakon serius tau...", lantas kedua-duanya saling ketawa. Perasaan janggal dan 'tegang' itu serta-merta hilang.

Itu merupakan antara kisah yang tidak dapat dilupakan Sabri apabila ditanyakan Astro AWANI tentang pengalaman beliau bersama Acappan ketika mereka berlakon bersama pada satu ketika dahulu.

BACA: Hilangnya sebutir bintang, Aunty Lai Meng 'Empat Sekawan' meninggal dunia

Bagi Sabri atau lebih dikenali sebagai Pok Ya menerusi lakonannya dalam telefilem Pok Ya Congcodei, beliau sangat menghormati mendiang dan menyatakan bahawa mendiang merupakan seorang pelawak yang mampu mencipta satu fenomena pada ketika itu selain beberapa pelawak kaum India yang lain.


Tambahnya, beliau sudah lama tidak bekerja dengan mendiang kerana mendiang sudah lama meninggalkan industri seni dan beliau juga memaklumkan bahawa mengetahui mendiang sakit cuma tidak percaya bahawa mendiang akan meninggalkan kita kerana komplikasi buah pinggang.

Acappan disahkan meninggal dunia oleh anaknya di sisi keluarganya kira-kira pukul 2.43 pagi Jumaat di sisi keluarganya di Taman Puchong Utama, akibat komplikasi buah pinggang.

BACA : Pelakon dan pelawak, Acappan, meninggal dunia