Sebelum anda menghukum, ini fakta tentang penyanyi Linkin Park, Chester Bennington

Sebelum anda menghukum, ini fakta tentang penyanyi Linkin Park, Chester Bennington
Chester Bennington mengejutkan dunia dengan tindakannya membunuh diri dengan cara menggantungkan diri.
PENYANYI utama Linkin Park, Chester Bennington mengejutkan dunia dengan tindakannya yang dipercayai membunuh diri dengan cara menggantungkan diri.

Chester meninggal dunia pada usia 41 tahun. 

Ini 27 fakta mengenai Chester Bennington yang perlu anda tahu.


Latar belakang dan kisah awal kehidupan Chester:

1. Chester Charles Bennington dilahirkan di Phoenix, Arizona pada 20 Mac 1976.

2.  Ibunya seorang jururawat, manakala bapanya seorang pegawai penyiasat polis bagi kes-kes penderaan seksual kanak-kanak.

3. Ibu bapanya bercerai pada usianya 11 tahun dan bapanya mengambil alih hak penjagaan.

4. Pada usia remaja, Chester terlibat dalam kancah penagihan dadah dan alkohol.


Chester Bennington

5. Pada usia 17 tahun, Chester duduk dengan ibunya dan dilarang keluar dari rumah kerana aktiviti ketagihan dadahnya dan kemudian berjaya meninggalkan tabiat buruk itu.

6. Sewaktu di sekolah, Chester selalu dibuli kerana tubuh badannya yang kurus dan perwatakan berbeza.
7. Pada tahun 2012, Chester dalam satu temubual bersama media mendedahkan bahawa dia pernah berhadapan penderaan seksual ketika usianya tujuh tahun. Penderaan itu dilakukan oleh rakan lelakinya yang berusia lebih tua.

Dalam temubual itu, Chester akui takut untuk memberitahu bapanya perkara sebenar. Dia kemudian mula melukis dan menulis puisi bagi melegakan tekanannya. Identiti pendera berkenaan diketahui bapanya namun Chester tidak meneruskan dakwaan di mahkamah kerana pelaku tersebut juga merupakan seorang mangsa penderaan seksual.

8. Chester bekerja di kedai makanan segera Burger King sebelum memulakan kerjaya sebagai pemuzik profesional.

Perkahwinan:

9. Mempunyai seorang anak hasil hubungannya dengan Elka Brand.

10. Kemudian Chester berkahwin kali pertama dengan Samantha Marie Olit pada tahun 1996 dan mempunyai seorang anak lelaki Draven Sebastian Bennington – lahir pada 19 April 2002. Dia dan Samantha bercerai pada tahun 2005.

11. Perkahwinan kedua Chester bersama bekas model Playboy Talinda Ann Bentley dikurniakan tiga anak iaitu Tyler Lee Bennington dan kembar perempuan Lily dan Lila.


14. Jumlah anak Chester bagi dua perkahwinan adalah enam orang termasuk seorang anak angkat, Isaiah.

12. Chester dan Bentley pernah diganggu oleh seorang peminat tegarnya bernama Devon Townsend. Townsend kemudian dihukum penjara dua tahun kerana didapati bersalah menghantar emel dan mesej ugutan kepada Chester dan Bentley.

13. Hubungan Chester bersama Bentley kekal sehingga Chester meninggal dunia.

14. Jumlah anak Chester bagi dua perkahwinan adalah enam orang termasuk seorang anak angkat, Isaiah.


Fakta menarik:

15. Merupakan seorang peminat tegar tatu dan aktif di sebuah salon tatu bernama Club Tattoo di Arizona.

16. Selain Linkin Park, Chester juga dikenali sebagai penyayi utama bagi kumpulan Dead by Sunrise dan Stone Temple Pilots sejak tahun 2013 sehingga 2015.

17. Pernah patah pergelangan tangan ketika melakukan terjunan dalam persembahan di konsert Rod Laver Arena di Melbourne, pada tahun 2007. Walaupun cedera, Chester tetap meneruskan persembahan sehingga tamat dan kemudian terus ke wad kecemasan.

BACA: Remuk hati netizen terima khabar pemergian vokalis Linkin Park, Chester Bennington

18. Linkin Park pernah membatalkan tiga konsert dan menjadualkan semula dua konsert jelajah kerana tahap kesihatan Chester.

19. Juga merupakan peminat sukan bola keranjang dan peminat tegar pasukan Phoenix Suns.

20. Chester pernah muncul sebagai cameo dalam filem Crank pada tahun 2006. Chester juga pernah berlakon dalam filem Saw 3D: The Final Chapter membawa watak Evan.


Konsert di Malaysia:

21. Chester telah ke Kuala Lumpur sebanyak dua kali untuk membuat persembahan bersama Linkin Park dalam siri konsert jelajah Asianya.

22. Kali pertama pada tahun 2003 di Stadium Merdeka dan kali kedua di Stadium Bukit Jalil pada tahun 2013. 


21. Kali pertama pada tahun 2003 di Stadium Merdeka dan kali kedua di Stadium Bukit Jalil pada tahun 2013.

Kematiannya:

23. Sebilangan peminat beranggapan tindakan Chester membunuh diri ada kaitan dengan kematian kawan baiknya Chris Cornell yang merupakan penyanyi utama Audioslave.

24. Chester meninggal dunia pada hari ulangtahun Chris ke 53.

25. Chris juga meninggal dunia dengan menggantungkan diri, dua bulan lalu. Chester memberi penghormatan dengan membawakan lagu Hallelujah oleh Leonard Cohen sewaktu hari pengkebumian Chris.

26. Chester merupakan bapa pembaptisan bagi anak lelaki Chris.

27. Mayat Chester ditemui tergantung pada jam 9 pagi 20 Julai 2017 (waktu tempatan) di rumahnya di Palos Verdes Estates, California. Mike Shinoda mengesahkan berita itu, dan berkata ia satu berita yang mengejutkan dan menyedihkan tetapi benar.