Awas! Ini tanda-tanda awal tanah runtuh di cerun

Awas! Ini tanda-tanda awal tanah runtuh di cerun
Sejumlah 11 individu terkorban dalam insiden tanah runtuh di Tanjung Bungah, Pulau Pinang pada 21 Oktober lalu. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Kawasan cerun berisiko kini menjadi tumpuan utama semua pihak memandangkan musim tengkujuh sedang melanda di seluruh negara.

Ia sekaligus meningkatkan lagi risiko insiden hakisan cerun yang mengakibatkan tanah runtuh seperti yang berlaku Tanjung Bungah di Pulau Pinang, baru-baru ini.

Pemaju di seluruh negara diarahkan untuk mengambil langkah-langkah berjaga-jaga bagi mengelakkan kejadian tanah runtuh berlaku di tapak pembinaan mereka, khususnya untuk projek di kawasan cerun berisiko tinggi.
Menteri Kesejahteraan Bandar Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar menggesa kerajaan negeri dan pemaju perumahan memastikan projek di lereng cerun berada dalam keadaan selamat.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof semalam dalam satu kenyataan menyatakan sebanyak 946 cerun di Semenanjung Malaysia telah diklasifikasikan sebagai Berisiko Sangat Tinggi oleh Kementerian Kerja Raya (KKR) di Jalan Persekutuan sehingga Februari 2017.

Berikut merupakan video langkah kenal pasti punca dan tanda-tanda awal kegagalan cerun yang dikeluarkan KKR: 

Cara Pemantauan Kegagalan Cerun


Tips Menyenggara Cerun
 

Tanda-tanda Awal Kegagalan Cerun, Tanah Runtuh