Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Azhar Harun calon YDP Dewan Rakyat, Azalina timbalan

Azhar Harun calon YDP Dewan Rakyat, Azalina timbalan
Kerajaan akan mengusulkan Azhar Harun sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat ke-10 menggantikan Mohamad Ariff Md Yusof manakala Azalina menggantikan Nga Kor Ming sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat pada persidangan Dewan Rakyat esok.
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengusulkan Datuk Azhar Azizan @ Harun sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat  ke-10 menggantikan Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof pada persidangan Dewan Rakyat esok.

Berdasarkan Aturan Urusan Mesyuarat dan Usul-usul (AUM DR 13/7/2020) yang dimuat naik di laman web rasmi Parlimen Malaysia, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengusulkan perkara tersebut selepas meminta Mohamad Ariff mengosongkan jawatannya.
Usul yang tersenarai dalam giliran dua dan tiga itu turut menyenaraikan usul supaya Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming mengosongkan jawatannya selaku Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Perdana Menteri juga akan mengusulkan nama Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai pengganti Kor Ming.
Semua usul tersebut dibuat dibawah Peraturan Mesyuarat 4(1) dan 6(2), Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Selain itu, Perdana Menteri turut dijangka akan mengemukakan usul yang tersenarai dikedudukan keenam iaitu berkaitan pelantikani Ahli Jawatankuasa Pemilih.

Enam anggota yang dicadangkan kerajaan itu adalah Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Ahli Parlimen Larut, Datuk Seri Hamzah Zainudin; Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Ahli Parlimen Petra Jaya, Datuk Seri Fadillah Yusof; Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dan Ahli Parlimen Port Dickson, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

BACA: Azhar Harun letak jawatan Pengerusi SPR 29 Jun laluTag: Azalina Othman Said, Dewan Rakyat, Nga Kor Ming, Datuk Azhar Azizan Harun, Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, Speaker Dewan Rakyat, calon speaker, Kerajaan, Perdana Menteri, Teluk Intan, ParlimenKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.