awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
[TERKINI] MB Perlis umum letak jawatan secara sukarela
Perspektif, cadangan rakyat untuk perkasa bantuan SARA 2026
Tun Mahathir gesa kerajaan perhebat bantuan untuk mangsa banjir Aceh
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Buli siber bakal diletakkan di bawah Kanun Keseksaan?

Dania Zainuddin
Dania Zainuddin
03/12/2018
10:15 MYT
Buli siber bakal diletakkan di bawah Kanun Keseksaan?
Kementerian Komunikasi dan Multimedia mencadangkan supaya Kanun Keseksaan dipinda khususnya bagi menangani kes buli siber.
Kementerian Komunikasi dan Multimedia mencadangkan supaya Kanun Keseksaan (Akta 547) dipinda khususnya bagi menangani kes buli siber.
Jelas Menterinya, Gobind Singh Deo, kementerian ketika ini sedang berbincang dengan semua pihak lain termasuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berhubung perkara ini.
"Kami sudah mula berbincang isu ini dengan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh.
"Antara isu yang dibincangkan termasuk mengenal pasti, sama ada polis atau SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) akan mengambil tindakan jika Akta ini dipinda," kata Gobind dalam satu sidang media di sini, pada Isnin.
BACA: Polisi Keselamatan Siber Kebangsaan dibentang Mac 2019 - Gobind
Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, kerajaan memandang serius ancaman siber terhadap kanak-kanak termasuk pengantunan kanak-kanak yang akan menggugat kelestarian kesejahteraan kanak-kanak.
Beliau yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, berkata kanak-kanak yang menggunakan media sosial, 'open platform education' dan aplikasi digital dalam aspek pendidikan untuk mendapatkan maklumat dan interaksi sosial berdepan ancaman siber seperti pornografi, 'sexting' dan buli siber yang semakin menular.
Topic Berkaitan
#buli siber
#Gobind Singh Deo
#Hannah Yeoh
#jenayah siber
#Kanak-kanak
#Kementerian Komunikasi dan Multimedia
#Wan Azizah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan