Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

COVID-19: Tidak wajib pakai penutup hidung, mulut jika sihat - Annuar Musa

COVID-19: Tidak wajib pakai penutup hidung, mulut jika sihat - Annuar Musa
Annuar berkata mereka yang tidak terlibat dengan tugas menjaga pesakit COVID-19 atau sihat tidak wajib dipakai meskipun berada di awam. -BERNAMA
KUALA LUMPUR: Penggunaan penutup hidung dan mulut hanya diwajibkan kepada petugas paling hadapan (frontliners) dan mereka yang mempunyai simptom jangkitan pernafasan seperti batuk dan selesema.

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata mereka yang tidak terlibat dengan tugas menjaga pesakit COVID-19 atau sihat tidak wajib memakainya, meskipun berada di tempat awam.Annuar Musa, Menteri Wilayah Persekutuan, Perintah Kawalan Pergerakan,

"Semua nasihat menunjukkan penutup mulut dan hidung sepatutnya dipakai oleh petugas paling hadapan atau bergejala seperti batuk atau selesema.
"Bagi mereka yang sihat, tidak diwajibkan memakainya sehingga menjejaskan bekalan, khususnya mereka yang memerlukan alat perlindungan diri berkenaan," katanya di akaun Twitter, di sini, pada Selasa.

Sebelum ini, Menteri Kanan (Infrastruktur), Datuk Seri Fadillah Yusof berkata kerajaan akan cuba mendapatkan bekalan 10 juta penutup hidung dan muka dari China susulan kekurangan bekalan produk itu di pasaran tempatan.

BACA: Pemberian penutup mulut dan hidung percuma, terserah kepada MKN - Nanta

B
ACA: COVID-19: Kerajaan bawa masuk 10 juta topeng muka dari China untuk 'barisan hadapan' - Menteri Kanan