announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Cuti paterniti: Kerajaan akan terus siri perbincangan - Dr Wan Azizah

Cuti paterniti: Kerajaan akan terus siri perbincangan - Dr Wan Azizah
Dr Wan Azizah berpendapat, perbincangan merupakan jalan terbaik walaupun kini isu cuti paterniti mendapat bantahan majikan. - BERNAMA/Fail
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mendapatkan kata sepakat isu cuti paterniti untuk pekerja swasta menerusi siri perbincangan dengan pihak berkepentingan termasuk majikan berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, perbincangan merupakan jalan terbaik walaupun kini isu itu mendapat bantahan majikan.

"Memanglah ada kekangan dalam kalangan majikan. Dari segi cuti bersalin ini, memang baik kalau dapat sebab kita akan datang sudah menjadi negara tua," katanya semasa sidang media selepas merasmikan Majlis Rumah Terbuka Malaysia Aidilfitri 2019 anjuran Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, di Muzium Diraja, pada Sabtu.

TONTON: Perkenal cuti paterniti 7 hari dalam sektor swasta - WAO

BACA: 
Cuti paterniti buat pekerja swasta laksana tugas dengan lebih efektif, tak jejas produktiviti

Sebelum ini, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan menyatakan bantahannya dengan cadangan kerajaan untuk memberi cuti paterniti selama tiga hari kepada pekerja sektor swasta.

Tegasnya, pemberian cuti wajib selama tiga hari itu kerana isteri bersalin, memberi kesan kepada kos operasi syarikat.

Berdasarkan kajian, beliau mendakwa, majikan terpaksa menanggung kos lebih RM150 juta setahun sekiranya kerajaan tetap mahu memperkenalkan langkah itu dengan meminda Akta Kerja 1955.

Isu itu ditimbulkan Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar yang dilaporkan berkata, draf pindaan Akta Kerja 1955 sedang disiapkan dan akan dikemukakan kepada Jemaah Menteri bagi tujuan memperkenalkan cuti paterniti.

Draf itu kemudian akan dibentangkan di Parlimen selepas perbincangan dengan Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan, wakil kesatuan sekerja dan wakil majikan.

Tag: Parlimen, MEF, Akta Kerja 1955, cuti paterniti, malaysian employers federation, pekerja swasta, Wan AzizahKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.