Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Jejak Nora: 'Hutan boleh menjadi sangat mengelirukan' - Penganalisis Jenayah

Jejak Nora: 'Hutan boleh menjadi sangat mengelirukan' - Penganalisis Jenayah
Penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim berkata bagi seseorang yang menghidap sesuatu penyakit, ataupun dalam keadaan yang memerlukan bantuan perubatan, hutan sememangnya boleh mengelirukan. - Foto Bernama
KUALA LUMPUR: Jika anda pernah masuk ke dalam hutan, anda mesti akan tahu kesan akibatnya kepada orientasi ataupun pemikiran seseorang.

Penganalisis jenayah, Kamal Affendi Hashim berkata bagi seseorang yang menghidap sesuatu penyakit, ataupun dalam keadaan yang memerlukan bantuan perubatan, hutan sememangnya boleh mengelirukan.

“Hutan boleh mengelirukan dan sangat boleh mengelirukan, jadi setelah apa yang dilakukan ini saya percaya grid pencarian itu adalah konsisten,” kata Kamal.

Kamal menjelaskan tentang proses pengecaman mayat bahawa dalam kes yang terjadi ini, pihak polis akan memberitahu pihak keluarga terlebih dahulu, keluarga akan dibawa masuk.
"Seterusnya, mereka akan dibawa melihat apa yang ada di situ berdasarkan kepada pakaian, berdasarkan wajah, misalnya jika seseorang itu ada tatu, ataupun perhiasan cincin dan sebagainya," katanya ketika dihubungi hari ini. 

GALERI FOTO: Menjejaki Nora Anne Quoirin
Beliau diminta mengulas tentang proses atau gerak kerja dalam pengecaman mayat, selepas pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menjumpai mayat wanita berkulit putih yang berada dalam keadaan sempurna pada petang Selasa.


 

Dalam masa sama, Kamal menjelaskan bahawa punca atau lokasi kejadian ini akan diproses dengan teliti bagi melihat samada ia adalah kematian mengejut ataupun kematian luar biasa, ini akan memberikan indikator dan arah tuju kemana siasatan hendak dibuat seterusnya.

Terkini, polis mengesahkan pasukan SAR telah menemui satu mayat di Gunung Berembun berhampiran sebuah resort di Pantai, Seremban, pada Selasa.

Remaja berkenaan disedari hilang dari bilik penginapannya di resort berkenaan oleh keluarganya pada pukul 8 pagi sebelum operasi SAR dilancarkan

BACA: Jejak Nora: 'Kawasan Gunung Berembun licin, permukaan bumi menegak' - Malim Gunung

B
ACA: Jejak Nora : Rakyat Malaysia doakan agar semua urusan dipermudahkanTag: Nora Anne Quoirin, Jejak Nora, Penganalisis Jenayah, Kamal Affendi Hashim, operasi SAR, The Dusun ResortKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.