Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Lantai reput, pemilik bas sekolah disaman

Lantai reput, pemilik bas sekolah disaman
Keadaan lantai bas reput yang dikesan ketika Ops Bas Sekolah (Gambar kecil: Zulkarnain). -Foto Sinar Harian
KUALA TERENGGANU: Pemilik sebuah bas sekolah di daerah Marang diarahkan menghentikan perkhidmatan serta-merta bermula 14 Julai lalu selepas didapati bas berkenaan tidak diselenggara dengan baik.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Zulkarnain Yasin berkata kesalahan itu dikesan selepas Ops Bas Sekolah yang dilaksanakan sepanjang Julai ini.

“Ketika operasi itu, sebanyak tujuh bas sekolah diperiksa dan bas berkenaan didapati tidak diselenggarakan dengan baik kerana lantainya didapati reput dan pecah.

“Pemilik bas dikenakan tindakan saman dan diarahkan menyelenggarakan bas serta membuat pemeriksaan di JPJ dan Puspakom sebelum dibenarkan beroperasi semula,” katanya ketika ditemui media sempena Karnival Keselamatan Jalan Raya Kadet JPJ Terengganu 2019, di sini, hari ini.
Menurutnya, individu yang gagal menyelenggarakan kenderaan berdepan kompaun maksimum sebanyak RM300 dan denda tidak melebihi RM2,000 atau enam bulan penjara jika sabit kesalahan.

Zulkarnain berkata setakat ini sebanyak 20 bas sekolah diperiksa sepanjang Ops Bas Sekolah membabitkan tiga daerah iaitu Kuala Terengganu, Hulu Terengganu dan Marang.
Katanya, pihaknya akan terus menjalankan pemeriksaan secara rambang daripada semasa ke semasa bagi memastikan kesemua kenderaan yang digunakan sebagai pengangkutan pelajar sekolah memenuhi piawaian yang ditetapkan.

“Setakat ini kita mengesan lebih 300 bas yang aktif dan akan terus memantau supaya semua berada dalam keadaan baik,” katanya.


BACA: Murid tahun enam maut terjerlus lantai bas berlubang

BACA: JPN Kelantan siasat kes murid digilis bas

BACA: 'Adam anak bongsu kesayangan keluarga' - Ibu murid terjerlus lantai bas cerita detik duka

BACA: Bas berlubang: Keluarga kecewa tiada orang dewasa dalam bas

BACA: Budak maut jatuh bas: Puspakom serah laporan, butiran pemeriksaan

BACA: Keadilan untuk Adam, sila heret operator pengangkutan ke mahkamah ...!