Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Lima perkara penting menjelang sidang Dewan Rakyat esok

Lima perkara penting menjelang sidang Dewan Rakyat esok
Persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini merupakan yang ditunggu-tunggu selepas tertangguh akibat penularan wabak COVID-19. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Rakyat pada 13 Julai ini merupakan persidangan yang ditunggu-tunggu selepas hampir beberapa bulan lamanya tertangguh akibat penularan wabak COVID-19 di negara ini.

Selain itu, ia juga bakal mencuri tumpuan apabila barisan Perikatan Nasional (PN) di bawah pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menduduki blok kerajaan selepas beliau mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 29 Februari lepas.
Berikut merupakan lima perkara penting yang bakal mewarnai persidangan Mesyuarat Kedua Dewan Rakyat kali ini.

1. Ahli Parlimen dijangka akan memulakan persidangan dengan membahaskan kandungan ucapan Titah Diraja yang disampaikan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Mesyuarat Pertama Sidang Dewan Rakyat, 18 Mei lepas.
2. Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan membentangkan usul menamatkan khidmat Speaker, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dan timbalannya, Nga Kor Ming.

3. Blok Pakatan Harapan dijangka cuba mengemukakan kembali membuat ketetapan bahawa Perdana Menteri yang juga Ahli Yang Berhormat Pagoh tidak mempunyai keyakinan majoriti Ahli-Ahli Yang Berhormat Dewan Rakyat.

4. Parti PAS pula akan mengemukakan usul undi percaya terhadap kepemimpinan Muhyiddin, untuk dibentang dan dibahaskan.

5. Rang Undang-Undang Covid-19 (Langkah Sementara) akan dibentangkan sebagai komitmen bagi mengurangkan impak perundangan Covid-19, kata Perdana Menteri.

Mengikut portal rasmi Parlimen Malaysia, persidangan pada 13 Julai ini akan dikenali sebagai Mesyuarat Kedua bagi Takwim Penggal Ketiga Parlimen Keempat Belas 2020, dan akan berlangsung selama hari.

Selepas itu, Mesyuarat Ketiga akan berlangsung selama 27 hari bermula 2 November hingga 15 Disember 2020.

BACA: Undi tidak percaya Muhyiddin: Usul Mahathir disenarai, giliran 27

BACA: Azhar Harun calon YDP Dewan Rakyat, Azalina timbalan

BACA: Sidang Parlimen dijangka paling 'panas', pertukaran Speaker ikut Perlembagaan


Tag: Muhyiddin Yassin, Persidangan Dewan Rakyat, Parlimen, Perikatan Nasional, Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Perdana Menteri, kerajaan, koronavirusKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.