Tutup

Penduduk kecewa projek Kidex dibatalkan

Penduduk kecewa projek Kidex dibatalkan
Pembatalan projek Kidex oleh MB Azmin Ali (gambar) mengecewakan penduduk sekitar Petaling Jaya kerana pembinaan lebuh raya itu dilihat mampu mengurangkan kesesakan trafik di kawasan berkenaan.
SHAH ALAM: Pembatalan projek Lebuhraya Damansara-Kinrara (Kidex) seperti diumum Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali semalam, mengecewakan penduduk sekitar Petaling Jaya kerana pembinaan lebuh raya itu dilihat mampu mengurangkan kesesakan trafik di kawasan berkenaan.

Seorang penduduk di Jalan Gasing, Ajit Johl, 45, berkata tindakan pembatalan itu menunjukkan kerajaan negeri tidak prihatin dengan kesengsaraan penduduk yang terpaksa menempuh kesesakan lalu lintas teruk setiap hari.
Katanya kerajaan Selangor sepatutnya melihat dengan lebih teliti keputusan tersebut kerana jika projek lebuh raya itu diteruskan, ia boleh membawa lebih banyak kebaikan kepada rakyat.

Menurutnya pertambahan jumlah kenderaan setiap hari pada masa akan datang, akan lebih memburukkan lagi kesesakan lalu lintas di kawasan itu apabila Kidex dibatalkan, malah pergerakan ambulan atau kenderaan kecemasan juga terbatas terutama pada waktu puncak.
"Penduduk di sini sudah sengsara dengan kesesakan trafik sejak sekian lama dan jika kerajaan negeri batalkan projek ini, beritahu rakyat apa perancangan lain yang boleh mereka buat untuk bantu menyuraikan kesesakan ini?

"Saya harap menteri besar (Mohamed Azmin) jangan politikkan pembinaan Kidex ini dan jangan jadikan rakyat sebagai mangsa kerana penduduk di sini amat perlukan jalan alternatif lain," katanya kepada Bernama.

Sehubungan itu, Johl menggesa kerajaan negeri menyemak semula keputusan pembatalan projek tersebut dan sekiranya wujud cadangan lebih baik daripada pembinaan Kidex, menteri besar diminta segera mengemukakannya kepada rakyat.

Bagi Mohamad Rafiq Fazaldin, 59, penantian penambahan jalan alternatif lain di Petaling Jaya sejak 50 tahun lepas, musnah apabila projek Kidex dibatalkan dan beliau menyifatkan kerajaan negeri 'memandang sepi' keperitan rakyat yang terpaksa berdepan kesesakan lalu lintas di kawasan itu.

Mohamad Rafiq yang menetap di Seksyen 5 sejak 20 tahun lepas, berkata desakan dan rintihan penduduk di kawasan itu yang mahukan jalan tambahan bagi mengurangkan kesesakan trafik selama ini, tidak menjadi keutamaan kerajaan Selangor walaupun pelbagai surat permohonan agar pembinaan lebuh raya itu diteruskan, telah dihantar kepada Mohamed Azmin.

"Bagi projek Kidex ini, bukan kerajaan negeri perlu keluarkan perbelanjaan pun tetapi risiko terletak pada syarikat konsesi. Jika ada pihak yang bantah Kidex dibina, jangan lalu jalan itu. Biar kami yang tak sanggup hadapi kesesakan ini yang guna," katanya.

Mohamad Rafiq berkata pembatalan projek Kidex itu akan terus menyusahkan seluruh penduduk di kawasan terlibat terutama golongan ibu bapa yang terpaksa menghantar anak ke sekolah pada awal pagi.

Beliau turut berharap kerajaan negeri dapat menimbang semula keputusan pembatalan pembinaan lebuh raya tersebut kerana projek itu pastinya telah dirancang dengan baik sebelum ini, untuk kemudahan rakyat pada masa depan.

Sementara itu, Faekah Hussin, Pegawai Khas kepada bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata pembatalan projek Kidex bukan di bawah bidang kuasa kerajaan negeri kerana ia merupakan projek kerajaan persekutuan.

Beliau berkata Mohamed Azmin seharusnya lebih berhati-hati dengan 'perkataan' yang digunakan kerana rakyat mengetahui kuasa kerajaan negeri hanya membabitkan pemberian kebenaran untuk merancang.

Faekah berkata seandainya syarikat konsesi Kidex Sdn Bhd tidak mematuhi syarat yang ditetapkan seperti yang didakwa Mohamed Azmin, pengendali lebuh raya itu hanya perlu menyelesaikan masalah tersebut dengan kerajaan persekutuan.

"Kerajaan negeri hanya boleh beri kebenaran kepada syarikat (konsesi) untuk bina lebuh raya atau tidak dan bukan batalkan projek berkenaan.

"Pada pendapat saya, syarat-syarat (pembatalan) yang digunakan itu tidak sesuai malah pengendali Kidex mungkin boleh kenakan tindakan terhadap kerajaan negeri sebab mereka (kerajaan negeri) tidak terlibat untuk batalkan projek kecuali tidak memberi kebenaran untuk pembangunan," katanya.

Mohamed Azmin dalam kenyataan media semalam, menjelaskan bahawa pembatalan dibuat kerana pihak konsesi gagal mematuhi tiga syarat khusus yang ditetapkan kerajaan negeri sehingga tamat tempoh pada Sabtu lepas.
   
Tiga syarat yang gagal dipatuhi itu ialah penyediaan Penilaian Impak Lalu Lintas yang bebas, Penilaian Impak Sosial dan Penilaian Impak Alam Sekitar.

Selain itu, pemegang konsesi Kidex turut gagal mendedahkan kadar tol sepanjang tempoh konsesi termasuk segala kenaikan tol yang ditetapkan, selain tidak menyatakan anggaran rasmi jumlah tol yang akan dikutip termasuk kadar pulangan kepada pelaburan.

Pemegang konsesi Kidex juga tidak mendedahkan perjanjian konsesi sepenuhnya untuk mematuhi dasar kerajaan Pakatan Rakyat yang menegaskan ketelusan dan kebertanggungjawaban.