Tutup
announcement
NOTIS
Beralih ke pengalaman baharu laman web Astro AWANI. Klik di sini!

Supermoon terbesar, paling terang malam ini

Supermoon terbesar, paling terang malam ini
Orang ramai boleh melihat fenomena Supermoon bermula jam 11.53 malam ini. -unsplash.com
KUALA LUMPUR: Supermoon terbesar tahun 2019 akan muncul malam ini!

Fenomena bulan penuh ini amat dinantikan kerana bulan berada pada jarak paling dekat dengan bumi dan ia kelihatan lebih besar dan jelas daripada biasa.

Menurut kenyataan oleh Agensi Angkasa Negara (Angkasa), orang ramai boleh melihat fenomena Supermoon melalui mata kasar bermula jam 11.53 malam ini.

"Sebenarnya untuk tahun ini, fenomena ini berlaku tiga kali, yang pertama pada Januari lepas, kedua malam ini dan ketiga pada 21 Mac ini,” kata Zahira Mohd Radzi, Ketua Unit Penyelidikan Sains Angkasa di Angkasa.

Bulan penuh yang mempunyai perigee, atau titik kedudukan bulan paling dekat dengan bumi kurang daripada 360,000 km dikenali sebagai supermoon.

Ketika fenomena supermoon ini berlaku, jarak di antara bulan dan bumi sekitar 356,761 km. Ini bermakna bulan kelihatan lebih besar dan terang daripada biasa.
Ia juga amat jarang bagi fenomena tersebut untuk berlaku pada hari yang sama Pesta Tanglung diraikan.

Kali terakhir kedua-dua peristiwa tersebut berlaku pada hari sama adalah 28 Februari 2010.

Fenomena Supermoon seterusnya yang akan muncul lebih dekat hanya akan berlaku pada tahun 2034.


Pada Januari lepas, fenomena bulan ‘Super Blood Wolf’ hanya dapat disaksikan penduduk di benua Amerika, Eropah dan Afrika.

BACA: Fenomena 'Super Blood Wolf': Siapa dapat saksikan bulan bertukar warna merah?


Tag: Malaysia, sains, angkasa, supermoon, bulan, astronomi, astrologi, bulan penuh, pesta tanglung, perigee, super blood wolfKomen Anda?

* Klik pada "Sort by" untuk kemaskini komen

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.