KUALA LUMPUR : Sebuah Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 akan diumumkan pada suku ketiga 2023.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, inisiatif itu bagi melakar hala tuju pembangunan perindustrian yang bertumpukan aktiviti berkualiti tinggi dan pengambilan bakat tempatan.

"Selari dengan Pelan ini, agensi promosi pelaburan dan insentif pelaburan akan distruktur semula ke arah kadar cukai berperingkat berasaskan hasil seperti mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi, mendalami rantaian bekalan dengan firma tempatan dan mewujudkan kelompok industri baharu.

"Pemantauan pelaburan yang menerima insentif juga akan diperkasa," katanya semasa membentangkan Belanjawan 2023 di Parlimen pada Jumaat.


Dalam pada itu, Kerajaan akan menyelaras kerjasama antarabangsa dengan syarikat multinasional asing untuk menyediakan peluang perantisan di negara pemegang biasiswa menuntut.

Pelajar itu juga dibenarkan untuk menyempurnakan bon perkhidmatan mereka dengan syarikat tersebut.

Dalam masa sama, Kerajaan bercadang melanjutkan galakan cukai kepada syarikat pengilangan yang
memindahkan operasi ke Malaysia dan kadar cukai 15 peratus kepada C-Suite sehingga tahun 2024 bagi menarik pelaburan daripada syarikat yang terjejas akibat COVID-19 untuk beroperasi di Malaysia.

"Insentif cukai pendapatan serta elaun cukai pelaburan dilanjutkan sehingga 31 Disember 2025 dalam bidang aeroangkasa bagi menggalakkan pengembangan kapasiti syarikat sedia ada dan menarik pelaburan daripada syarikat baharu," ujarnya lagi.

IKUTI INTIPATI BELANJAWAN 2023 DI SINI