KUALA LUMPUR: Dana Permodalan Semula Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) bernilai RM600 juta dalam bentuk ekuiti dilancarkan secara rasmi hari ini bagi usahawan yang terjejas teruk akibat pandemik COVID-19.

Dana Permodalan Semula PKS merupakan sebahagian daripada Program Semarak Niaga yang diperkenalkan sewaktu Bajet 2022, bertujuan memastikan pertumbuhan semula PKS, menggalakkan pengembangan perniagaan serta mengawal tahap keberhutangan mereka melalui penyelesaian pembiayaan yang lebih inovatif.

Bertindak sebagai agensi pelaksana, SME Bank memperuntukkan RM200 juta untuk Dana Permodalan Semula PKS, Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU) RM300 juta manakala Bank Simpanan Nasional menyumbang RM100 juta.

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank Datuk Aria Putera Ismail berkata melalui pelaburan Dana Permodalan Semula PKS, usahawan PKS akan dapat menstrukturkan semula keperluan kewangan perniagaan mereka dan ia dijangka memanfaatkan hampir 600 PKS.

"Ini akan membolehkan usahawan memberikan tumpuan kepada aspek penawaran produk, peningkatan perkhidmatan serta membantu mengembangkan perniagaan mereka," katanya pada sidang media selepas pelancaran dana berkenaan di sini hari ini, yang disempurnakan Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Suriani Ahmad.

Aria Putera berkata dana tersebut menawarkan pelaburan ekuiti sehingga RM5 juta untuk usahawan yang layak dan ia boleh digunakan bagi keperluan modal kerja dengan tempoh bayaran balik hingga lima tahun dengan anggaran kadar dividen enam peratus setahun.

Sebagai nilai tambah, beliau berkata usahawan yang layak akan mengikuti Program Ekuiti Malaysia yang akan dijalankan oleh Centre for Entreprenur Development and Research Sdn Bhd (CEDAR), anak syarikat SME Bank yang juga rakan pelaksana program berkenaan.

"CEDAR akan menggunakan Kecerdasan Buatan iaitu emEnterprise Life Cycle Scoring Assessment/em atau ELSA untuk memperoleh laporan tentang kitaran hayat perniagaan usahawan yang terlibat untuk membantu mereka merangka pelan perniagaan terkini dan menetapkan sasaran perkembangan syarikat," katanya.

Usahawan PKS yang berminat untuk mengetahui tentang Dana Permodalan Semula PKS boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan Bank di 03-2603 7700 atau layari laman web rasmi www.a href="https://smerecapfund.com"smerecapfund.com/a untuk maklumat lanjut. - Bernama