TOKYO: Perdagangan Malaysia dengan Jepun dijangka melonjak tahun ini, didorong oleh pelaburan khususnya dalam sektor semikonduktor dan tenaga boleh baharu, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.
Jepun menjadi rakan dagang keempat terbesar Malaysia selama sembilan tahun berturut-turut.
"Perdagangan dengan Jepun pada tahun lepas berjumlah kira-kira RM35 bilion. Satu pertiga daripada perdagangan ini melibatkan gas asli cecair (LNG)," katanya kepada pemberita Malaysia di sini.
Beliau berkata Malaysia telah menyediakan bekalan tenaga yang terjamin untuk Jepun dan kini memberi tumpuan kepada tenaga boleh baharu.
Semasa lawatan kerja Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Jepun dari 22 hingga 24 Mei, 2024, Malaysia meraih potensi pelaburan bernilai RM1.45 bilion serta potensi eksport RM550 juta daripada pertemuan dengan syarikat Jepun.
Pertemuan itu melibatkan enam syarikat yang sudah beroperasi di Malaysia dan sebuah syarikat yang meninjau untuk melabur di dalam negara.
Tengku Zafrul berkata syarikat yang merancang untuk melabur di Malaysia adalah daripada industri semikonduktor dan namanya akan diumumkan kemudian sementara menunggu kelulusan yang diperlukan.
Syarikat lain pula menyatakan hasrat untuk komited terhadap pelaburan baharu di Malaysia, khususnya dalam tenaga baharu dan boleh baharu, dengan minat di Sabah dan Sarawak.
"Pelaburan dalam tenaga boleh baharu dijangka mencecah RM40 bilion hingga RM50 bilion dalam tempoh sepuluh tahun.
"Banyak syarikat mengeluarkan produk elektrik dan elektronik terutama industri semikonduktor mahukan bekalan tenaga hijau dan melihat potensi di Sarawak," katanya.
Beliau berkata kerajaan menerima permintaan insentif cukai daripada syarikat Jepun dan akan menjalankan analisis kos-manfaat sebelum memutuskan sebarang insentif untuk sektor itu.
"Ini melibatkan sektor baharu jadi mereka memerlukan sokongan dari segi subsidi dan insentif cukai. Kerajaan akan menjalankan analisis kos-manfaat sebelum memutuskan sebarang insentif untuk sektor ini," katanya.
Setakat 2023, sejumlah 2,810 projek pembuatan dengan penyertaan Jepun telah dilaksanakan, dengan jumlah pelaburan bernilai RM102.11 bilion (US$29.67 bilion), mewujudkan 344,120 peluang pekerjaan.
-- BERNAMA
Bernama
Sat May 25 2024

Tengku Zafrul berkata, Jepun menjadi rakan dagang keempat terbesar Malaysia selama sembilan tahun berturut-turut. - Gambar fail

Polis tumpas sindiket dadah sasar nelayan
Seramai 24 individu termasuk seorang wanita disyaki pengedar dadah ditahan dan pelbagai jenis dadah dirampas dalam Ops Penyu 1.0.
10 Berita Pilihan - (15 Mac 2025)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Polis sahkan wanita terjatuh jejambat berhampiran i-City
Polis mengesahkan kejadian seorang wanita dipercayai terjatuh daripada jejambat berhampiran i-City di Kilometer 6.5 Lebuhraya Persekutuan dari Shah Alam menghala ke Klang petang tadi.

PGA tumpaskan penyeludupan mercun bernilai RM1.4 juta
Pasukan Gerakan Am (PGA) Briged Tenggara merampas mercun dan bunga api bernilai hampir RM1.4 juta dalam serbuan di Kampung Bunohan, Tumpat, semalam.
AWANI Ringkas: PRK Ayer Kuning
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Sarawak mungkin singkatkan tempoh kelewatan projek sakit - Uggah
Kementerian Infrastruktur dan Pembangunan Pelabuhan Sarawak mempertimbangkan kemungkinan memendekkan tempoh kelewatan "projek sakit" kepada 30 hari.
AWANI 7:45 [15/3/2025] – Jangan perkecilkan orang melayu | Hari antarabangsa memerangi islamofobia | Kebencian terhadap Islam meningkat | Lelaki tahan sakit
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Syaff Shukri
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
- Jangan halang usaha martabatkan orang Melayu, kata PM
- Perangi Islamofobia, Malaysia gesa segarakan lantikan wakil khas PBB
- PBB akui benci dan diskrimasi terhadap umat Islam meningkat
- Tahan sakit lebih tiga jam, kepala tertusuk besi
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
- Jangan halang usaha martabatkan orang Melayu, kata PM
- Perangi Islamofobia, Malaysia gesa segarakan lantikan wakil khas PBB
- PBB akui benci dan diskrimasi terhadap umat Islam meningkat
- Tahan sakit lebih tiga jam, kepala tertusuk besi
![[KOLUMNIS] Masa depan Tengku Zafrul dan hala tuju UMNO [KOLUMNIS] Masa depan Tengku Zafrul dan hala tuju UMNO](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2024-06/51718858816_Zafrul.jpg)
[KOLUMNIS] Masa depan Tengku Zafrul dan hala tuju UMNO
Timbul ura-ura semenjak hujung tahun lepas yang mengatakan Tengku Zafrul bakal meninggalkan UMNO dan menyertai PKR.
Agenda AWANI Asia: akses produk elektronik yang sihat untuk kanak-kanak
Diskusi dan analisis mengenai penggunaan peranti elektronik di kalangan kanak-kanak serta akses maklumat yang tidak benar dalam Agenda AWANI Asia jam 9 malam ini.

Tindakan tegas terhadap individu ganggu penyu di Pulau Manukan
Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah memandang serius kejadian gangguan terhadap penyu di Pulau Manukan yang tular baru-baru ini, kata Menterinya Datuk Seri Christina Liew.

Tiada keputusan, laporan Malaysia terkait kes penipuan cip AI Nvidia - Tengku Zafrul
Tiada keputusan ataupun laporan yang menunjukkan cip AI Nvidia dalam pelayan dipindahkan ke Malaysia dari Singapura sebagaimana yang didakwa.

ASEAN akan adakan rundingan perdagangan dengan AS, GCC, China - Tengku Zafrul
Sidang kemuncak bersama Amerika Syarikat (AS) yang dirancang ASEAN kini sedang dalam peringkat perancangan, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Malaysia optimis ASEAN muktamad perjanjian ATIGA menjelang Mac
Malaysia optimis penambahbaikan Perjanjian Perdagangan Barangan ASEAN (ATIGA) akan dipersetujui dan diluluskan oleh kesemua negara anggotanya bulan hadapan.

ASEAN perlu bijak catur strategi untuk mendepani ‘perang tarif’
Konsep neutraliti dan ASEAN Centrality amat penting untuk blok 10 negara itu mengemudi ketidaktentuan ekonomi dan dasar perlindungan perdagangan yang semakin meluas di peringkat global.

ASEAN perlu ketepikan dasar perlindungan perdagangan untuk hadapi cabaran global
Negara-negara anggota ASEAN digesa mengurangkan dasar perlindungan perdagangan bagi menjayakan integrasi ekonomi dan perjanjian perdagangan baharu.

Pemukiman Menteri Ekonomi ASEAN bermula, integrasi ekonomi agenda utama
Perbincangan turut dijangka dilatari dengan ketidaktentuan geopolitik semasa serta strategi ASEAN untuk menampan impaknya kepada pertumbuhan ekonomi serantau.

MITI sasar pertumbuhan pelaburan diluluskan 5 peratus pada 2025 - Tengku Zafrul
MITI menyasar pertumbuhan pelaburan diluluskan negara sebanyak lima peratus bagi tahun ini, mengatasi RM378.5 bilion pada 2024.

Kesan negatif prestasi eksport semikonduktor ke Amerika Syarikat minimum - Tengku Zafrul
MITI berpandangan risiko kesan negatif terhadap prestasi eksport semikonduktor ke Amerika Syarikat (AS) berikutan pelaksanaan tarif oleh Presiden AS Donald Trump adalah minimum buat masa ini.

Weststar bakal perluas sayap jalin kerjasama tiga hala
Ini merupakan kerjasama tiga hala membabitkan Malaysia, Timor Leste dan Santos Energy, sebuah syarikat dari Australia yang menonjolkan kepentingan Weststar dalam pembangunan ekonomi serantau.

MITI sambut baik penyambungan semula MEUFTA
MITI berkata, ia merupakan detik penting dalam peningkatan hubungan perdagangan dan integrasi ekonomi kedua-dua pihak.