Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah AS$102.2 bilion, bersamaan dengan RM431.6 bilion setakat 15 Disember 2017, kata bank pusat itu dalam satu kenyataan.
"Paras rizab ini memadai untuk membiayai 7.5 bulan import tertangguh dan 1.1 kali hutang luar negeri jangka pendek." kata Bank Negara.
Komponen utama rizab antarabangsa itu merangkumi rizab mata wang asing (AS$95.7 bilion), kedudukan rizab Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) (AS$0.8 bilion), Hak Pengeluaran Khas (SDR) (AS$1.2 bilion), emas (AS$1.5 bilion) dan aset rizab lain (AS$3.0 bilion).
Jumlah rizab itu sedikit tinggi berbanding rizab antarabangsa BNM pada 30 November 2017 sebanyak AS$101.9 bilion atau RM430.4 bilion.
Najib Aroff
Fri Dec 22 2017

Paras rizab ini memadai untuk membiayai 7.5 bulan import tertangguh. - Gambar fail

Cerita Sebalik Berita: Tinjauan penguatkuasaan keselamatan perairan di Terengganu
Wartawan Astro AWANI menceritakan kisah di sebalik sesuatu berita yang dilaporkan.

Tuduh polis tendang motosikal: Siasatan 7 lelaki halang tugas penjawat awam selesai
Kertas siasatan kes itu telah diserahkan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya (TPR) untuk tindakan selanjutnya.

COVID-19: 132 kes positif, satu kematian di Sarawak
Sarawak melaporkan pertambahan 132 kes positif COVID-19 pada Khamis menjadikan jumlah keseluruhan kes positif negeri itu meningkat kepada 2,702 kes.

Cerita Sebalik Berita: Tinjauan penguatkuasaan Op Benteng Laut / Op Khas Belangkas 2021
Wartawan Astro AWANI menceritakan kisah di sebalik sesuatu berita yang dilaporkan.

Terbuka Thailand: Aaron-Wooi Yik tewaskan juara remaja dunia Indonesia
Aaron dan Wooi Yik menepati ramalan apabila memperoleh kemenangan mudah 21-12 dalam set pertama.

1,781 Tabika Perpaduan laksana PdPR
Halimah berkata, kaedah PdPR dilaksanakan adalah secara lancar di seluruh TP menerusi dua kaedah berkenaan.

COVID-19: London tukar bas jadi ambulans, pindahkan pesakit
Syarikat bas Go-Ahead, bersetuju meminjamkannya bas bagi membantu memindahkan pesakit, termasuk ke Hospital London Nightingale yang baru dibuka semula.

COVID-19 di MRSM: MARA laksana SOP ditetapkan
Pihak maktab akan bekerjasama dengan pihak PKD untuk memudahkan urusan mengenalpasti kontak rapat untuk membuat saringan dan pengasingan.

COVID-19: Malaysia catat purata tertinggi bekerja dari rumah - Ipsos
Menurut tinjauan firma penyelidikan pasaran dan perundingan antarabangsa, Ipsos, Malaysia merekodkan 65 peratus berbanding dengan 52 peratus yang direkodkan 27 negara yang lain.

Sekolah ditutup akibat COVID-19, gajah hadir cari makanan
Kejadian itu sempat dirakam seorang lelaki yang berada di dalam kawasan sekolah berkenaan, namun haiwan liar berkenaan tidak bertindak agresif termasuk mencederakannya.

Kekalkan OPR pada 1.75 peratus akan beri sokongan kepada ringgit - MARC
Malaysian Rating Corporation Bhd (MARC) menjangka mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) tidak berubah pada 1.75 peratus akan memberi sokongan kepada ringgit.

Penyataan mengenai Keperluan Rizab Berkanun
Fleksibiliti ini yang telah diumumkan pada 5 Mei 2020 kini terpakai sehingga 31 Mei 2021.

Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar US selepas pengumuman mengenai PERMAI
Peniaga berkata harga minyak mentah dijangka stabil sejajar dengan kemajuan dalam pelaksanaan vaksin COVID-19.

Bursa Malaysia pulih dengan aktiviti belian saham pada harga rendah
Minat pelabur ditingkatkan oleh pengumuman Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) bernilai RM15 bilion semalam.

PERMAI: Moratorium, pengurangan bayaran balik diteruskan sepanjang PKP
Bantuan moratorium dan pengurangan bayaran balik pinjaman akan terus disediakan sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

PKP 2.0: Bank sedia lanjutkan bantuan
Pihak industri perbankan bersedia membantu peminjam yang terjejas susulan pelaksanaan semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di beberapa negeri di Malaysia.

FXTM jangka MYR akan uji paras 4.00, OPR dijangka kekal
Tindak balas kesihatan dan ekonomi Malaysia terhadap PKP 2.0 yang sedang berlangsung, bersama prestasi dolar AS, akan menjadi pemacu utama.

Industri insurans dan takaful cari kaedah kurangkan perbelanjaan pesakit COVID-19
Industri insurans dan takaful sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan serta Bank Negara Malaysia untuk meneroka kaedah bagi mengurangkan perbelanjaan rawatan pesakit COVID-19.

Ringgit mungkin cecah paras psikologi 4.0 minggu hadapan
Ringgit mungkin menguji paras psikologi 4.00 berbanding dolar AS pada minggu hadapan.

Kadar jangka pendek kekal stabil minggu hadapan
Untuk minggu yang baru berakhir, BNM campur tangan setiap hari bagi mengurangkan lebihan mudah tunai daripada sistem kewangan.