KUALA LUMPUR : Kerajaan tidak bercadang mengenakan harga minimum atau harga siling untuk lada kerana industri itu kini beroperasi dengan pulangan yang menguntungkan. 

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi II Datuk Willie Mongin mengambil perhatian bahawa semasa pemerintahan Pakatan Harapan (PH) sebelumnya, harga lada turun sekitar RM4 hingga RM5.  

“Namun hari ini, harganya telah meningkat hingga RM17 hingga RM18 untuk lada hitam dan sekitar RM28.50 untuk lada putih. 

"Untuk petani lada berada pada tahap yang menguntungkan, mereka setidaknya dapat mengatasi kos pengeluaran purata iaitu RM10.20. 

"Ini bermaksud, ketika mereka beroperasi di atas harga RM10.20, mereka membuat untung," katanya pada sidang media yang diadakan di ibu pejabat Lembaga Lada Malaysia (MPB) disini hari ini. 

Beliau turut menjelaskan antara faktor lain adalah kerana Malaysia merupakan antara negara pengeluar lada di bawah Komuniti Lada Antarabangsa. 

"Di IPC ini, kita tidak boleh mengenakan harga minimum kerana jika kita melakukannya, ini akan menghasilkan persaingan sengit dengan negara-negara lain di mana, seperti sekarang, Malaysia tidak mempunyai keupayaan untuk bersaing. 

"Contohnya, Vietnam mempunyai stok lada yang besar dan mereka mampu menjual lada pada harga lebih rendah daripada RM10, dan jika mereka memasarkan produk mereka di pasaran, adakah anda fikir orang akan membeli lada Malaysia yang berharga RM10 atau lada keluaran mereka?" soalnya.  

Pada masa yang sama, Willie mengatakan kementeriannya komited dan siap untuk berubah melaksanakan 100 peratus operasi digital dalam komoditi pertanian untuk memastikan kesinambungan rantaian operasi sektor ekonomi selepas wabak COVID-19. 

“MPB telah memperluas penggunaan aplikasi digital seperti Sistem Pangkalan Data EPekebun, Sistem E-Grading dan Permit Lada; Sistem E-SME dan pelbagai aplikasi telefon bimbit seperti E-Guide Lada, NutriLada, LadaGo dan juga Dr Lada. 

"Semua sistem dan aplikasi ini dikembangkan tidak hanya untuk mendukung kegiatan dan perkhidmatan yang diberikan kepada pihak berkepentingan industri lada dan juga orang ramai, tetapi juga untuk memudahkan urusan perkhidmatan kepada pelanggan," tambahnya.

* Artikel asal disiarkan di DagangNews.com