Tindakan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel adalah bagi mengotakan janjinya pada pilihan raya presiden 2016, selain membuktikan beliau pemimpin yang mempunyai ego tinggi.

Presiden International Movement of Just World (JUST), Chandra Muzaffar berkata tindakan Trump itu pada masa sama memperlihatkan beliau sebagai seorang yang berani dan lantang berbanding pemimpin terdahulu yang dilihat gagal mengotakan janji mengiktiraf Bailtulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

“Saya menganggap keputusan Trump sebagai memenuhi kempen-kempen pilihanraya presiden lalu dan jangan lupa sebahagian besar penyokongnya adalah pro Israel.

“Trump juga cuba membuktikan kepada penyokongnya di mana beliau merupakan pemimpin yang berani. Inilah perbezaan ingin ditonjolkan Trump berbanding pemimpin terdahulu yang gagal mengotakan janji sama,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Usaha memindahkan ibu negara Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis pernah diluluskan Kongres AS melalui Akta Kedutaan Jerusalem 1995. Bagaimanapun, bekas presiden AS termasuk George W. Bush, Bill Clinton dan Barack Obama gagal berbuat demikian berikutan kebimbangan terhadap isu keamanan.

Sementara itu, Chandra turut menyifatkan bantahan dunia Arab terhadap tindakan Trump sebagai retorik semata-mata tanpa penyelesaian konkrit, sekali gus berharap penyelesaian lebih pro-aktif dapat dicapai, termasuk membatalkan sebarang perjanjian membabitkan negara Uncle Sam itu.

“Kita terpaksa buat kesimpulan bahawa bantahan setakat ini hanya retorik. Justeru, satu tindakan lebih drastik perlu dilakukan termasuk memutuskan hubungan ketenteraan dengan AS terutama daripada Arab Saudi. Saya tidak pasti sejauh mana ini boleh dilakukan,” katanya lagi.

Tindakan Amerika Syarikat mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel sebelum ini turut mendapat reaksi negatif daripada beberapa negara Eropah termasuk Perancis, Jerman dan Turki.

Reaksi itu bagaimanapun dibalas sinis Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang menyelar rata-rata pemimpin Eropah sebagai hipokrit malah mengunci mulut apabila rejim Zionis itu dihujani peluru berpandu yang dilancarkan dari Gaza.