BEBERAPA rumah pemimpin Amerika Syarikat dan Senat diserang individu tidak dikenali dengan aktiviti vandalisme.

Ia dipercayai kerana kongres tidak meluluskan permohonan dana bagi membantu golongan yang terkesan disebabkan pandemik COVID-19.

Antara kediaman yang diserang adalah Pemimpin Senator Mitch McConnell di Kentucky di mana pintu rumahnya diconteng dengan ayat "Di mana duit saya” manakala tingkapnya diconteng “Mitch tidak menghiraukan golongan miskin”.

Kata-kata tidak senonoh yang ditujukan kepada Republikan itu juga ditulis di bawah peti surat rumahnya.Satu lagi rumah yang diserang ialah rumah Speaker Nancy Pelosi di San Francisco di mana terdapat contengan dan kepala babi diletakkan beserta cairan berwarna merah seakan darah.

Menurut satu kenyataan polis, kesemua aktiviti vandalisme itu dilaporkan sekitar jam 2 pagi hingga 5 pagi Jumaat dan polis menubuhkan sebuah unit siasatan khas untuk menentukan penjenayah.

Menurut sepucuk email, seorang jurucakap polis berkata mereka tidak menemui mana-mana suspek setakat ini.

Pada Sabtu, McConnel mengecam tingkah laku vandalisme di kediamannya di Louisville menerusi satu kenyataan.

“Sepanjang kerjaya saya, saya memperjuangkan Pindaan Pertama (First Amendment) dan mempertahankan protes damai.

“Sama ada yang bersetuju dengan saya atau tidak, saya menghargai setiap rakyat Kentucky yang terlibat dalam proses demokratik.

“Namun, ini berbeza. Vandalisme dan politik ketakutan tidak mempunyai tempat dalam masyarakat kami,” katanya.

Pada hari tahun baru, Senat Republikan menolak untuk membenarkan perbahasan mengenai rang undang-undang untuk meningkatkan jumlah bantuan COVID-19.

Peningkatan jumlah itu disokong Presiden Donald Trump telah melepasi dewan yang dipimpin Demokrat namun disekat oleh McConnel.

Kerajaan mula mengedarkan bayaran yang lebih kecil kepada jutaan rakyatnya.

Pembayaran AS$ 600 akan diberikan kepada individu dengan pendapatan sehingga AS$75,000.

Untuk rekod, Kongres meluluskan pembayaran pada hujung Disember lalu.