AMERIKA SYARIKAT sedang bersiap untuk kemungkinan suntikan penggalak antara sembilan sehingga 12 bulan selepas individu diberi vaksin COVID-19, kata seorang pegawai White House pada Khamis.

Sementara tempoh imuniti setelah divaksinasi sedang dikaji, vaksin penggalak mungkin diperlukan, kata ketua pegawai sains untuk pasukan petugas COVID-19 Presiden Joe Biden, David Kessler, semasa pertemuan jawatankuasa Kongres.

"Pemikiran semasa adalah mereka yang lebih rentan harus diberikan dahulu," katanya.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Pfizer Inc Albert Bourla mengatakan orang ramai 'mungkin' memerlukan dos penggalak vaksin COVID-19 dalam masa 12 bulan dan mungkin memerlukan suntikan tahunan, lapor CNBC berdasarkan komennya pada 1 April, yang disebarkan kepada umum pada Khamis.

Data awal menunjukkan vaksin Moderna Inc dan rakannya Pfizer Inc dan BioNTech SE mengekalkan sebahagian besar keberkesanannya sekurang-kurangnya enam bulan, walaupun tempoh sebenar berapa lama belum ditentukan.

Walaupun perlindungan itu bertahan lebih lama daripada enam bulan, pakar mengatakan bahawa varian koronavirus yang menyebar dengan cepat dan yang lain yang mungkin muncul dapat menyebabkan perlunya suntikan penggalak seperti suntikan flu tahunan.

Amerika Syarikat juga mengesan jangkitan pada orang yang telah diberi vaksin sepenuhnya, kata pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS kepada pendengaran jawatankuasa kecil Dewan, Rochelle Walensky.COVID-19 | Suntikan ketiga vaksin Pfizer mungkin diperlukan

Kata Walensky, daripada 77 juta orang yang diberi vaksin di Amerika Syarikat, terdapat 5,800 jangkitan yang menular, termasuk 396 orang yang memerlukan rawatan di hospital dan 74 yang meninggal dunia.

Walensky mengatakan jangkitan ini berlaku kerana orang yang diberi vaksin tidak memberikan tindak balas imun yang kuat.

Tetapi isunya adalah dalam beberapa kes, ia berlaku kepada orang yang dijangkiti varian virus yang lebih menular.

Awal bulan ini, Pfizer dan rakannya BioNTech mengatakan vaksin mereka berkesan sekitar 91 peratus untuk mencegah COVID-19, memetik data percubaan yang dikemas kini merangkumi lebih 12,000 orang yang disuntik sepenuhnya selama sekurang-kurangnya enam bulan.