BANGKOK: Thailand mengenakan sekatan dan langkah-langkah baharu termasuk mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat awam di ibu negaranya dalam usaha menghentikan penularan pantas virus COVID-19 di negara itu, bermula Isnin.

Bangkok, pusat terbaharu penularan pandemik itu yang mencatatkan 9,076 kes COVID-19 dalam masa kurang dari sebulan menyertai sekurang-kurangnya 45 wilayah di negara itu yang mewajibkan pemakaian pelitup muka di tempat awam atau berdepan hukuman denda yang tinggi sebanyak 20,000 baht (RM2,600).

Media tempatan melaporkan Pentadbiran Metropolitan Bangkok (BMA) mengumumkan bahawa semua kenderaan yang membawa lebih dari seorang penumpang, walaupun ahli keluarga, wajib memakai pelitup muka.

Pada Isnin, Thailand mencatatkan 2,048 kes baharu COVID-19 dan lapan kematian, menjadikan jumlah jangkitan di negara itu kini 57,508 kes dan 148 kematian.

Ia juga menjadi hari keempat berturut-turut Thailand mencatatkan lebih daripada 2,000 kes COVID-19 dalam sehari.

Penolong jurucakap Pusat Pentadbiran Bagi Situasi COVID-19 (CCSA) Dr Apisamai Srirangsan berkata setakat ini, sejumlah 25,767 orang masih dirawat di hospital dengan 563 orang dalam keadaan serius dan 150 orang memerlukan bantuan alat pernafasan.

"Bangkok akan terus mencatat lebih 500 kes baru setiap hari, hasil ujian massa aktif yang dilaksanakan oleh pihak berkuasa kesihatan," katanya pada taklimat harian COVID-19, di sini, pada Isnin.

Beliau berkata kematian baru melibatkan pesakit berusia antara 24 dan 92 tahun dengan empat di Bangkok, masing-masing satu di Pathum Thani, Udon Thani, Chaiyaphum dan Yala.

Sementara itu, statistik CCSA menunjukkan semasa gelombang pertama wabak, sebelum pertengahan Disember tahun lepas, Thailand berjaya mengawal COVID-19 dengan 4,237 kes, sementara gelombang kedua (dari 15 Dis hingga 31 Mac), sebanyak 24,626 kes dicatatkan.

Namun, serangan virus terbaru yang bermula di Bangkok, sejumlah 28,645 kes COVID-19 dan 54 kematian dilaporkan hanya dalam 26 hari.

Bagi mengekang wabak itu, BMA juga menutup 31 tempat dan premis termasuk panggung wayang, taman, gimnasium, spa, taska, pusat jagaan kanak-kanak sekurang-kurangnya dua minggu, mulai hari ini hingga 9 Mei.

Kerajaan juga memerintahkan institusi pendidikan dan kelab malam ditutup hingga bulan depan dan penjualan alkohol di restoran juga dilarang.

Sementara itu, Kementerian Luar Thailand menafikan laporan bahawa warga India yang kaya datang ke Thailand melalui penerbangan carter berikutan keadaan COVID-19 yang semakin teruk di negara mereka.

Jurucakap Kementerian Luar Thailand Tanee Sangrat berkata laporan itu berikutan salah faham yang berpunca dari salah penterjemahan oleh sebuah agensi berita asing.

"Kumpulan warga India itu merancang untuk ke Dubai, Emiriah Arab Bersatu, sementara ada yang bertanya tentang peraturan masuk Thailand, yang mungkin menyebabkan salah faham.

"Kementerian telah menghubungi Kedutaan Besar Thailand di New Delhi, yang mengesahkan bahawa pihaknya tidak mengeluarkan COE (Sijil Kemasukan) kepada bukan warganegara Thailand di India untuk memasuki Thailand melalui penerbangan carter," katanya, dipetik oleh The Nation.

Beliau berkata Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Thailand juga mengesahkan bahawa mereka tidak membenarkan penerbangan carter dari India ke Thailand.

-- BERNAMA