awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Kadar zakat fitrah di Pulau Pinang RM10, RM15 dan RM25
Perselisihan faham dengan kelab, Ronaldo tidak beraksi untuk Al Nassr
Datuk Bandar KL diarah perkemas SOP DBKL, tutup ruang rasuah
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: Belgium umum larangan perjalanan percutian

Astro Awani
Astro Awani
23/01/2021
02:07 MYT
COVID-19: Belgium umum larangan perjalanan percutian
Alexander De Croo bercakap pada sidang media selepas mesyuarat kerajaan berhubung sekatan susulan penularan COVID-19 di Brussels, Belgium, 22 Jan, 2021. REUTERS
BELGIUM mengumumkan larangan perjalanan percutian terhadap rakyatnya bermula minggu depan sehingga Mac.
Perdana menterinya, Alexander De Croo menjelaskan, perjalanan percutian berkemungkinan meningkatkan risiko jangkitan.
Pada masa sama, analisis berkenan ujian COVID-19 menemui varian baharu direkodkan di negara-negara luar.
“Kita bukan membina tembok di seluruh negara. Perjalanan penting masih boleh dilakukan tetapi ia terhad kepada urusan penting.
“Saya tahu ia adalah langkah yang ketat tetapi kami mendapati sejak beberapa minggu lepas, apabila orang ramai melakukan perjalanan percutian, ia membolehkan virus merebak dengan cepat.
“Kami juga mendapati ujian sampel dari mereka yang bercuti merekodkan lebih banyak varian baharu daripada mereka yang tidak melakukan perjalanan percutian,” katanya.
Perjalanan penting termasuk bagi menguruskan hal keluarga, rawatan perubatan dan bekerja rentas daerah masih boleh dilakukan.
Keputusan tersebut menyusul selepas pemimpin Kesatuan Eropah bersetuju untuk membuka pintu sempadan bagi memastikan urusan perjalanan penting diteruskan.
Topic Berkaitan
#Belgium
#COVID-19
#Kesatuan Eropah
#varian baharu
#keluarga
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan