HANOI: Mengukuhkan hubungan antara Kesatuan Eropah (EU) dan ASEAN serta memperdalam hubungan ekonomi dua hala bakal menjadi antara keutamaan kesatuan 27 anggota itu tahun ini, kata Duta EU ke ASEAN Igor Driesmans.

Diplomat itu berkata pemeteraian perjanjian pengangkutan udara komprehensif EU-ASEAN pada 2022 iaitu perjanjian pertama penerbangan rantau ke rantau akan meningkatkan hubungan udara antara 37 negara yang terlibat.

EU mahu melabur lebih banyak di rantau ini dan pemimpin kesatuan telah mengumumkan 10 bilion EUR (AS$10.88 bilion) dalam pelaburan di Asia Tenggara dalam beberapa tahun akan datang melalui " Global Gateway", katanya lapor Agensi Berita Vietnam (VNA).

Beliau berkata EU telah pun menandatangani perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan Singapura dan Vietnam.

Kesatuan itu juga akan membuka rundingan untuk FTA dengan negara ASEAN yang lain sambil menyambung semula rundingan FTA dengan Indonesia, Malaysia, Filipina dan Thailand.

Driesmans berkata keutamaan kedua EU adalah untuk membangunkan agenda hijau dan mampan bersama dengan rantau ini yang merupakan keutamaan utama bagi EU dan perkongsiannya dengan ASEAN.

"EU telah membangunkan beberapa projek dan program kerjasama dengan ASEAN, sebagai contoh menyokong bandar Hijau Pintar bagi meningkatkan biodiversiti untuk mengurus tanah gambut dengan lebih mampan.

"Jadi kami mahu menjalinkan lebih banyak kerjasama. Dan kami berharap dapat bekerjasama dengan Indonesia untuk mengadakan mesyuarat pertama menteri alam sekitar EU-ASEAN," katanya.

Beliau berkata dialog EU-ASEAN mengenai tenaga juga akan diadakan tahun ini.

Keutamaan ketiga ialah mengenai perkongsian keselamatan dan EU berharap dapat bekerjasama dengan ASEAN untuk memastikan laluan bekalan maritim yang bebas dan terbuka di Laut Timur dengan mematuhi sepenuhnya undang-undang antarabangsa, khususnya Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS) 1982.

Kesatuan itu juga akan menyokong rundingan untuk Kod Tatalaku di Laut Timur (COC).

Duta itu juga menggariskan keutamaan lain EU dalam mempromosikan perkongsian Indo-Pasifik dan memastikan ASEAN yang selamat dan makmur.

-- BERNAMA