KESATUAN Eropah (EU) mempertahankan tindakan Itali melarang eksport vaksin di luar blok itu.
EU menegaskan tindakan itu adalah bagi memastikan pengeluar vaksin AstraZeneca memenuhi komitmennya kepada mereka.
"Kami mempunyai rundingan yang spesifik dengan AstraZeneca, bagi memastikan mereka memenuhi komitmen dalam konteks perjanjian pembelian, dan kontrak ini masih berterusan.
"Kami sedang berusaha memastikan mereka memenuhi komitmen. Dan jelas dari keputusan yang diambil oleh Itali, kita belum sampai ke tahap itu, tetapi rundingan masih diteruskan," kata jurucakap Suruhanjaya Eropah Eric Mamer di Brussels pada Jumaat.
EU pada Januari lalu mengumumkan sekatan eksport vaksin ke luar Eropah kerana mahu pengeluar memenuhi komitmen dengan mereka terlebih dahulu.
Sejak mekanisme itu dilaksanakan, sejumlah 174 penghantaran vaksin ke 30 negara diluluskan.
Namun, EU mendakwa, sehingga kini AstraZeneca masih gagal memenuhi perjanjian penghantaran vaksin.
Astro Awani
Fri Mar 05 2021

Seorang ahli farmasi menyediakan suntikan dos vaksin COVID-19 keluaran AstraZeneca di Vaccine Village di Antwerp, Belgium, 19 Feb, 2021. - Gambar fail AP

Netizen persoal SOP kehadiran 'meriah' lawat Tokti di hospital
Semua individu yang melawat penyanyi yang mesra disapa Tokti dan bayinya sudah melakukan ujian saringan.

Motosikal kemalangan terbakar akibat minyak yang dibawa, penunggang parah melecur
Dua lelaki parah melecur apabila motosikal yang mereka tunggang terlibat dalam kemalangan lalu terbakar.

AWANI Ringkas: Lagi lokaliti di Kelantan dikenakan PKPD | SOP: Bazar Ramadan Batu Buruk dipantau
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Tak larat, sakit alasan kaki ponteng puasa
Tidak larat berpuasa selain sakit menjadi alasan biasa yang diberikan kaki ponteng puasa kepada penguatkuasa JAINJ.

'Terguna' duit RM1,000 majikan, lelaki buat laporan palsu disamun
Lelaki berusia 21 tahun itu mendakwa dia disamun empat lelaki yang menaiki motosikal dalam kejadian kira-kira jam 1.40 pagi.

Pengusaha Adam Char Kuey Teow terkenal di Permatang Pauh maut kemalangan
Ketika kejadian, mangsa yang menunggang motosikal berkuasa tinggi dari arah Seberang Jaya dipercayai hilang kawalan lalu terbabas ke kiri jalan.

COVID-19: Kes jangkitan melebihi 142 juta, korban lebih 3 juta
Jumlah keseluruhan penularan jangkitan COVID-19 di seluruh dunia kini melebihi 142 juta.

Masih abai SOP walaupun kes COVID-19 meningkat - Polis Kelantan
Tinjauan polis Kelantan di beberapa lokasi mendapati, ada pengunjung masih mengambil sikap sambil lewa arahan pihak berkuasa supaya mematuhi SOP ditetapkan.

Tular gaduh depan restoran di Ipoh, polis tahan 2 lelaki, cari pemilik akaun Twitter
Polis turut mengesan pemilik akaun Twitter yang berkongsi video itu sambil mendakwa anggota polis yang berada di tempat kejadian tidak mengambil tindakan yang sewajarnya.

Thailand buat persediaan terima rakyatnya pulang dari Malaysia
Prayuth Chan o-cha mengarahkan agensi keselamatan di bahagian selatan untuk membantu rakyat Thailand yang terkandas di Malaysia untuk pulang ke negara itu.

Rusia umum bakal usir 20 diplomat dari Republik Czech
Ia sebagai tindak balas Republik Czech yang menghalau 18 diplomat Rusia pada Sabtu.

AstraZeneca hasil vaksin untuk varian baharu
Vaksin AstraZeneca sedia ada kurang berkesan ke atas varian yang lebih mudah dijangkiti yang dikesan di Afrika Selatan.

COVID-19: Denmark henti penggunaan vaksin Oxford-AstraZeneca
Pengarah Badan Kesihatan Denmark bagaimanapun tidak menolak untuk kembali menggunakan semula vaksin AstraZeneca di masa depan.

Vaksin COVID-19: Malaysia ambil maklum kesan samping AstraZeneca, keselamatan diutamakan
Menurut Khairy Jamaluddin Malaysia akan terus mengikuti rapat perkembangan dan membuat penilaian sebelum sebarang keputusan dibuat.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Vaksin COVID-19: EU sasar capai imuniti kelompok menjelang Jun
Program vaksinasi perlu merangkumi minimum 70 peratus orang dewasa seluruh populasi sebelum berakhir musim panas.

Ini 5 fakta tentang vaksin Oxford-AstraZeneca perlu anda tahu
Berikut adalah lima fakta mengenai vaksin ini.

Perjanjian Nuklear 2015: AS-Iran mula rundingan tidak langsung
Iran mahu Amerika menarik semula sekatan ekonomi dikenakan ke atasnya sebelum mematuhi semua komitmennya kepada perjanjian berkenaan.

COVID-19: PM Slovakia letak jawatan susulan pembelian vaksin
Perdana Menteri Slovakia umum bakal letak jawatan bagi membolehkan rombakan kabinet dilakukan sebagai penyelesaian krisis politik di negara itu ketika ini.

Pasport vaksin EU dilaksana Jun ini
Sijil berkenaan akan tersedia sebaik sahaja semua penduduk Kesatuan Eropah (EU) menerima suntikan vaksin mereka.