CANBERRA: Kerajaan Australia telah melancarkan kempen baharu yang menggalakkan orang ramai untuk berhenti merokok dan menghisap vape, lapor Xinhua.

Menteri Kesihatan Mark Butler, pada Isnin mengumumkan kempen pengiklanan bernilai AU$63.4 juta (AS$41.7 juta) untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya merokok dan menghisap vape.

Kempen ini merupakan kali pertama Kerajaan Persekutuan mengiklankan kepada umum tentang risiko dan bahaya penggunaan vape, dan merupakan kempen pengiklanan antimerokok nasional pertama dalam hampir 10 tahun.

Kempen ini akan disiarkan di televisyen, radio dan media sosial. Buat kali pertamanya, TikTok akan digunakan dalam kempen pengiklanan Kerajaan Persekutuan.

"Nikotin sangat menagihkan dan sebelum anda sedar, apa yang bermula sebagai sesuatu yang sekali-sekala menjadi sesuatu yang lebih serius tetapi tidak pernah terlambat untuk berhenti," kata Butler dalam satu kenyataan.

Menurut organisasi bukan kerajaan, Cancer Council, merokok adalah penyebab utama kematian dan penyakit yang boleh dicegah di Australia, menyumbang kepada 24,000 kematian setiap tahun.

Pada Mac lepas, Butler telah memperkenalkan undang-undang kepada parlimen yang akan mengharamkan pembuatan, pengiklanan, bekalan dan pemilikan komersial vap pakai buang yang tidak terapeutik di Australia.

Pada bulan Januari, kerajaan telah mengharamkan import vap pakai buang.

-- BERNAMA