JAKARTA: Purata kiriman wang pekerja Indonesia dari 2015 hingga 2019 mencecah US$9.8 bilion setiap tahun, kata Menteri Penyelaras Hal Ehwal Ekonomi Airlangga Hartarto.
Kiriman wang ini memberi faedah kewangan kepada keluarga mereka di tanah air dan menjadi pemangkin dalam meningkatkan nilai pertukaran asing negara.
Indonesia, negara keempat paling ramai penduduk di dunia, secara konsisten menikmati kiriman wang daripada rakyat yang bekerja di luar negara, dan golongan ini digelar sebagai 'Wira Kiriman Wang'.
Airlangga dalam satu kenyataan berkata pekerja asing telah menjadi tonggak pertumbuhan ekonomi negara kerana turut menyumbang kepada pendapatan negara dan produktiviti ekonomi.
Beliau berkata negara itu menerima kiriman wang berjumlah US$22 juta daripada rakyatnya di Korea Selatan pada suku kedua 2022.
Pada 22 Ogos, Indonesia menghantar kira-kira 551 pekerja asing ke Korea Selatan di bawah skim pengambilan antara kerajaan dengan kerajaan untuk sektor pembuatan dan perikanan.
Kerajaan Indonesia terus berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan serta perlindungan rakyatnya seperti skim pengambilan antara kerajaan dengan kerajaan dan membasmi sindiket penempatan pekerja haram.
Di bawah skim itu, kos seperti yuran penempatan, bayaran tiket pergi balik, visa kerja, latihan kerja, sijil, penggantian pasport, pemeriksaan kesihatan, pengangkutan dan penginapan turut dikecualikan.
Kerajaan turut memperuntukkan pinjaman sehingga 100 juta rupiah (US$6,726) menerusi 'Kredit Usaha Rakyat' untuk membiayai modal mereka yang bekerja di luar negara.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Aug 24 2022

Indonesia, negara keempat paling ramai penduduk di dunia, secara konsisten menikmati kiriman wang daripada rakyat yang bekerja di luar negara. - Gambar hiasan/ Bernama
Identiti mangsa van terjunam dikenal pasti
Polis mengenal pasti identiti kesemua 11 mangsa yang terlibat dalam insiden van persiaran terbabas sebelum terjunam ke cerun di Jalan Teluk Kumbar malam tadi, termasuk seorang wanita warga Singapura yang maut dalam kejadian itu.
Astro catat pendapatan RM870 juta, PATAMI RM24 juta
Astro Malaysia Holdings Berhad melaporkan pendapatan sebanyak RM870 juta bagi suku kedua untuk tahun kewangan berakhir 31 Januari 2024, disokong pertumbuhan segmen jalur lebar di sebalik keadaan makroekonomi yang turun naik dan juga mata wang asing.
Lawatan rasmi Yang Dipertua Dewan Rakyat ke China
Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul kini berada di Beijing China untuk lawatan rasmi beliau ke negara itu bermula 22 Sept hingga 30 Sept ini. Wartawan Astro Awani, Firdaus Azil kini berada di sana bagi mengikuti perkembangan lawatan tersebut.
Sukan Asia: Perkembangan terkini atlet Malaysia
Hari kedua temasya Sukan Asia Hangzhou sudah memberi bayangan kilauan pingat yang bakal dituai kontinjen negara, namun tiada siapa menduga sinar itu hadir dalam acara e-Sukan.
Kontinjen e-Sukan negara kini berpeluang untuk merangkul pingat emas pertama kontinjen negara.
Butiran lanjut kita bersama rakan setugas, Karl Nunis.
Kontinjen e-Sukan negara kini berpeluang untuk merangkul pingat emas pertama kontinjen negara.
Butiran lanjut kita bersama rakan setugas, Karl Nunis.

KSN umum pusingan kerja dan pelantikan baharu KSU
Mohd Zuki dalam kenyataan hari ini memaklumkan penempatan baharu itu berkuat kuasa esok.

Ismail Sabri harap lebih banyak kursi pengajian Melayu ditubuh
Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap lebih banyak kursi pengajian Melayu ditubuhkan di universiti serantau dan peringkat global dalam memartabatkan Bahasa Melayu.
Kesalahan Jenayah Komersil Januari-Ogos 2023
15,786 individu ditahan di atas pelbagai kesalahan jenayah komersil bagi tempoh Januari-Ogos tahun ini.
[TERKINI] Keputusan petisyen Parlimen Masjid Tanah 27 Oktober
Mahkamah Pilihan Raya di sini, hari ini menetapkan 27 Oktober depan sebagai tarikh keputusan Petisyen Pilihan Raya untuk kerusi Parlimen Masjid Tanah.

Insiden pergaduhan DIBW: Seorang daripada ditahan didapati positif dadah
Seorang daripada empat lelaki yang direman bagi membantu siasatan insiden pergaduhan ketika acara DIBW 2023 di Kota Tinggi, Sabtu lepas, didapati positif terhadap dadah jenis Methamphetamine.
Polis KL tumpas 8 sindiket call centre berselindung di sebalik kediaman mewah
Polis menahan 155 individu kerana disyaki terbabit dengan sindiket calling centre dalam lapan serbuan berasingan di sekitar ibu negara dari 4 hingga 21 September lalu.

Kepulauan Riau antara 'hotspot' penyeludupan pekerja migran Indonesia
Kepulauan Riau dikenal pasti sebagai salah satu 'hotspot' pemerdagangan manusia di Indonesia, kata Menteri Koordinator Bidang Politik, Hukum dan Keamanan Mahfud MD.

Masalah penempatan tenaga kerja Indonesia di Malaysia perlu diselesaikan segera
Penyelesaian segera masalah itu juga akan mengukuhkan aspek perlindungan dan meningkatkan peluang rakyatnya untuk bekerja.

MoU baharu perlu untuk lindungi pekerja Indonesia - Saifuddin
Kuala Lumpur dan Jakarta bersetuju satu memorandum persefahaman (MOU) baharu perlu diadakan bagi melindungi pekerja Indonesia di Malaysia.