JAKARTA: Lebih 180 orang pelarian Rohingya mendarat di Aceh, Indonesia pada Isnin (27 Mac), dalam perkembangan terbaru selepas ratusan yang lain melarikan diri dengan bot susulan keadaan terdesak di Myanmar dan kem di Bangladesh.
Jurucakap polis di Aceh, Kamil, mengesahkan kepada Reuters bahawa 184 orang Rohingya telah mendarat di timur Aceh dan semuanya dalam keadaan sihat.
Bagaimanapun, tidak diperinci tentang jumlah bot yang dinaiki kumpulan pelarian tersebut.
Seorang anggota senior komuniti nelayan di Aceh, Miftah Cut Ade, memberitahu, sejumlah 90 wanita dan kanak-kanak termasuk dalam kumpulan pelarian yang tiba pada jam 3.30 pagi Isnin itu.
Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaporkan, 2022 merupakan antara tahun yang paling menyedihkan bagi nasib pelarian Rohingya yang mempertaruh nyawa merentas laut.
Selama bertahun-tahun, pelarian Rohingya mengambil risiko menyeberang laut untuk melarikan diri ke negara-negara seperti Thailand, Bangladesh, Malaysia dan Indonesia.
Perjalanan dengan bot kayu itu lazimnya dilakukan antara bulan November dan April ketika keadaan laut lebih tenang.
Sejumlah pelarian yang tidak dapat dikesan jumlahnya, didapati meninggal dunia sewaktu di laut akibat penyakit, kebuluran dan keletihan melampau.
Sejak November tahun lalu, Indonesia telah mendaftarkan sejumlah 918 warga Rohingya yang tida di Aceh, setelah meredah Teluk Bengal dan Laut Andaman.
Hampir satu juta pelarian Rohingya tinggal dalam kem yang sesak di Bangladesh, dengan sebahagian daripada mereka cuba menyelamatkan diri daripada tindakan pembantaian oleh tentera Myanmar pada 2017.
Agensi
Mon Mar 27 2023

Sebahagian daripada pelarian Rohingya yang mendarat di Kuala Matang Peulawi, Aceh pada Isnin. - Reuters

Pelancong hilang: SAR di Gunung Jasar temukan kesan tapak kaki kemungkinan jejak mangsa
Mangsa telah mendaftar masuk ke Hikers Sleep Port Guest House, Tanah Rata pada 19 Sept dan sepatutnya mendaftar keluar pada 24 Sept.

Tidak isytihar kandungan gluten: Singapura panggil balik produk dari Malaysia
Memandangkan gluten boleh cetuskan alahan, SFA telah mengarahkan pengimport, Taste Original Pte Ltd, supaya menarik balik produk berkenaan.
AWANI Ringkas: Sukan Asia - Ekuestrian
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Polis tahan pengutip sampah serang pemandu lori dengan parang
Polis menahan seorang lelaki di Taman Setapak Jaya yang disyaki menyerang seorang pemandu lori dengan menggunakan objek tajam di Pandan Perdana dua hari lepas.
AWANI 7:45 [28/09/2023] - Qabil rangkul emas | Yakin tiada kenaikan harga barang | Jamin beras putih cukup | Laksanakan pelan komprehensif
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Luqman Hariz;
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
1. Malaysia cipta sejarah, raih emas pertama ekuestrian di Sukan Asia
2. Banjir di Kedah memburuk
3. Paynet perjelas, caj transaksi duitnow QR hanya untuk RM5 ribu ke atas
4. Isu Beras, Bernas beri jaminan bekalan beras putih cukup
#AWANInews
Tumpuan #AWANI745 malam ini:
1. Malaysia cipta sejarah, raih emas pertama ekuestrian di Sukan Asia
2. Banjir di Kedah memburuk
3. Paynet perjelas, caj transaksi duitnow QR hanya untuk RM5 ribu ke atas
4. Isu Beras, Bernas beri jaminan bekalan beras putih cukup
#AWANInews

PM Thailand derma gaji, elaun kepada badan kebajikan
Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin akan menyumbang gaji dan elaun bulanan sepanjang menerajui perntadbiran negara kepada pelbagai badan amal dan yayasan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Sindiket seludup makan sejuk beku lebih RM2 juta tumpas di Sandakan
WCB/PSK JKDNKA PDRM, PGA Sabah dan JPVS, menumpaskan sindiket penyeludupan barangan makanan sejuk beku dari loji yang tidak diiktiraf, yang dianggarkan bernilai RM2,722,604 di sini malam tadi.
China lancar kereta api berkelajuan tinggi merentas laut pertama
China melancarkan landasan kereta api berkelajuan tinggi pertamanya yang akan merentasi beberapa teluk serta menyusuri sepanjang pantai wilayah tenggara Fujian berhampiran Selat Taiwan, lapor media kerajaan hari ini.
Malaysia cipta sejarah rangkul emas acara ekuestrian
Malaysia cipta sejarah apabila rangkul emas kali pertama bagi acara ekuestrian.
Terus bersama Wartawan Astro ARENA, Zulhelmi Zainal Azam.
Terus bersama Wartawan Astro ARENA, Zulhelmi Zainal Azam.
Skuad skuasy wanita bertemu Korea Selatan di separuh akhir
Pasukan skuasy wanita negara, yang menamatkan saingan peringkat kumpulan tanpa kalah, akan berdepan Korea Selatan dalam separuh akhir acara berpasukan esok.
![[KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10 [KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2022-12/41672501228_kanakkanakpelaria.jpg)
[KOLUMNIS] Ambil kisah juga perjuangan pelarian selain Palestin, Mr PM10
Ada nada ria kalangan lebih 200,000 pelarian di Malaysia apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri.

Pegawai PBB lawat Bangladesh, nilai situasi hak asasi, keadaan pelarian Rohingya
Kunjungan itu ialah lawatan rasmi pertama oleh ketua hak asasi manusia PBB ke Bangladesh, sebuah negara yang mempunyai populasi penduduk melebihi 165 juta.

Pelarian Rohingya: Pendekatan Malaysia berasaskan kemanusiaan
Selepas satu tempoh tamat, pelarian terbabit boleh dihantar bekerja di negara-negara maju yang memerlukan tenaga mahir.

Bot bawa 31 PATI Rohingya ditahan di perairan Langkawi
Bot itu memuatkan 18 pelarian dewasa lelaki, sembilan dewasa wanita dan empat kanak-kanak.

143 pendatang tanpa izin termasuk pelarian Rohingya ditahan di perairan Kuala Kurau
Seramai 143 pendatang tanpa izin termasuk 134 etnik pelarian Rohingya ditahan di perairan laut Kuala Kurau hari ini.

Kerajaan rancang keluarkan sendiri kad perakuan pelarian
Malaysia yang sepatutnya menentukan sama ada pelarian itu boleh tinggal di negara ini.

Tolong kenang budi Malaysia kepada pelarian Rohingya sebelum lontar kritikan - Aktivis
Kamal Affandi menegur tindakan segelintir pihak yang lantang mengkritik pihak berkuasa berhubung insiden pelarian etnik Rohingya lolos dari Depot Tahanan Imigresen Sungai Bakap pada Rabu lepas.

Tahanan Imigresen lolos: Dua daripada empat dalang utama sudah ditahan - KP Kedah
Dua lagi dalang berusia 21 dan 44 tahun yang masih lagi bebas kini diburu pihak polis bersama 86 lagi tahanan yang lain.

Tahanan Imigresen lolos: Polis P. Pinang guna khidmat unit udara kesan pelarian
Polis Pulau Pinang percaya saki baki tahanan Rohingya yang melarikan diri dari Depot Imigresen Sementara Relau, masih berada dalam kawasan di sekitar Seberang Perai Selatan.

Tahanan Imigresen lolos: Polis rakam keterangan pemandu langgar 6 pelarian
Polis Pulau Pinang sudah merekodkan keterangan pemandu kereta berhubung kemalangan maut membabitkan enam pelarian warga Rohingya yang meloloskan diri daripada depot tahanan.