Rusia mengambil keputusan mengusir 23 diplomat British pada Sabtu selepas Britain menuduh Kremlin bertanggungjawab di sebalik insiden serangan menggunakan agen saraf ke atas bekas perisik negara itu.

Dalam perkembangan yang mengeruhkan lagi krisis yang semakin ‘toksik’ itu, Rusia juga akan menghentikan aktiviti British Council, yang sepatutnya berfungsi untuk memupuk hubungan budaya antara kedua-dua negara tersebut.

Rusia juga menarik diri daripada perjanjian dengan Britain untuk memulakan operasi konsulat jeneral St. Petersburg.

Kementerian Luar Rusia berkata, 23 diplomat British itu diberi tempoh masa sehingga seminggu untuk meninggalkan Rusia.

Tindakan itu menyusul selepas keputusan Britain pada Khamis untuk mengusir 23 diplomat Rusia berikutan kes serangan di Salisbury. Dalam kes itu, bekas perisik Rusia Sergei Skripal, 66, dan anak perempuannya, Yulia Skripal, 33, sakit tenat di hospital.

Rusia menyatakan bahawa tindakan itu diambil sebagai tindak balas terhadap ‘provokasi dan tuduhan tidak berasas oleh Britain’. Rusia juga telah memberi amaran kepada London bahawa sebarang tindakan yang tidak menunjukkan ‘kemesraan’ diplomasi akan menerima balasan.

Hubungan antara London dan Moscow kini berada dalam pasca perang dingin berikutan insiden itu, yang merupakan penggunaan agen saraf kali pertama di Eropah selepas PErang Dunia Kedua.