BANGKOK: Pengembara yang lengkap vaksin COVID-19 perlu menjalani ujian saringan menggunakan kit ujian pengesanan pantas (RTK) sebelum dibenarkan masuk ke Thailand, bermula 16 Dis.

"(Mulai 16 Dis), semua pengembara berkenaan hanya perlu menempah pengangkutan (dari lapangan terbang ke hotel) dan menjalani ujian RTK di hotel terpilih.

"Kini pengembara tidak perlu tempah bilik hotel kerana dengan keputusan RTK boleh diperoleh dalam masa kira-kira 15 minit," katanya pada taklimat harian COVID-19 di sini.

Selain itu, mulai 16 Dis, Natapanu berkata pengembara yang mengikuti skim 'sandbox' termasuk di Bangkok, Phuket, Krabi dan Phang-Nga hanya perlu tinggal selama lima hari berbanding tujuh hari sebelum boleh ke wilayah lain.

Sementara itu, jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA), Dr Taweesin Visanuyothin, berkata Thailand akan melonggarkan sekatan COVID-19 termasuk menarik balik perintah berkurung waktu malam di semua wilayah.

Bagaimanapun katanya pusat hiburan itu akan ditutup sehingga 16 Januari dan mungkin dibenarkan dibuka semula lebih awal jika keadaan semakin pulih.

Taweesin berkata mesyuarat CCSA hari ini turut memutuskan untuk melanjutkan darurat sehingga 31 Januari bagi mengekang penularan COVID-19.

Dalam tempoh 24 jam lalu, Thailand merekodkan 6,559 kes baharu COVID-19 dan 64 kematian, menjadikan setakat ini jumlah jangkitan sebanyak 2,094,886 dan 20,645 kematian.

Sementara itu, Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha hari ini menggesa rakyat Thailand mengelak mengunjungi negara di Afrika berikutan penularan varian baharu COVID-19 yang dikesan di Afrika Selatan.

-- BERNAMA