Berita gembira kepada peminat K-Pop Malaysia, khususnya kumpulan BTS, impian anda untuk menyaksikan persembahan kumpulan ikonik itu bakal menjadi kenyataan!
Ini kerana, menurut Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, pihaknya dalam usaha untuk membawa masuk kumpulan tersebut ke Malaysia selewat-lewatnya pada 2020, sempena Tahun Melawat Malaysia.
Kata Syed Saddiq, beliau telah menyerahkan tanggungjawab tersebut kepada Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia, Tan Sri Tony Fernandes.
“Jadi, dalam bab ini saya telah berjumpa dengan promoter yang berkaitan dengan BTS dan kita sudah di peringkat perbincangan.
“Usaha kami adalah untuk memastikan BTS datang pada tahun 2020, Tahun Melawat Malaysia.
“Saya telah pun tanggungjawabkan kepada Fernandes untuk buat perkara ini kerana beliau telah berjaya hari ini (sambutan Hari Terbuka di Perbadanan Stadium Malaysia) dan ia satu kejayaan yang besar apabila 200 orang (tokoh-tokoh dunia hiburan) hadir,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media khas sempena Setahun Pakatan Harapan (PH) di kementeriannya di sini, hari ini.
BACA: Konsert BTS: 'Insya-Allah we will seal the deal' - Syed Saddiq
Ahli Parlimen Muar itu berkata, kehadiran kumpulan pemuzik luar negara ke Malaysia bukan bertujuan untuk melalaikan generasi muda, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai satu pelaburan yang menguntungkan buat negara.
Jelasnya, industri hiburan Malaysia telah mencatatkan keuntungan kira-kira USD4 bilion selain menarik lebih 250,000 pengunjung ketika penganjuran MotoGP baru-baru ini.
“Sebagai contoh, baru-baru ini kita adakan konsert hiburan terbesar Ed Sheeran di mana 45,000 orang (hadir) dan dalam tempoh tiga hari tiket habis dijual dan ia dijalankan sangat baik.
“Apabila mereka (penganjur) melihat kemampuan kita mengadakan (konsert), banyak yang berminat,” katanya.
BACA: Konsert BTS di Malaysia, peminat risau harga tiket mahal
Syed Saddiq menambah, beliau tekad memastikan industri hiburan Malaysia tidak berada di belakang Singapura memandangkan ramai peminat muzik telah beralih ke negara itu bagi menyaksikan konsert.
"Kebanyakan mereka (peminat) akan pergi ke Singapura dan tidak ke Malaysia. BTS misalnya, pergi ke Singapura dan akhirnya rakyat Malaysia dan Indonesia sanggup membeli tiket penerbangan pergi ke Singapura dan kita hilang potensi.
"Kita hilang pendapatan dan tidak kompetitif. Singapura contohnya, untuk memastikan dia jauh ke hadapan dari Malaysia, cukai hiburan mereka antara paling rendah sekali. Di Malaysia ia lebih kurang 23 peratus," katanya.
Katanya lagi, pihaknya komited menjadikan Perbadanan Stadium Malaysia sebagai hub industri hiburan yang bakal memberi pulangan kepada negara.
14 April lalu, Fernandes mengeluarkan kenyataan di laman Twitter rasminya bahawa beliau sedang bekerja keras bagi merealisasikan impian BTS Army.
BACA: Jimin BTS tutup tirai 2018 dengan Promise
Beliau yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia berkata, pihaknya sedang berhubung dengan pihak syarikat hiburan Live Nation dan setakat ini masih belum mempunyai kata putus untuk tarikh kedatangannya.
BTS atau Bangtan Boys telah menarik perhatian seluruh dunia sebaik mengumumkan kemunculan album ‘Map of the Soul: Persona’.
Hasimi Muhamad
Tue Apr 23 2019

BTS atau Bangtan Boys telah menarik perhatian seluruh dunia sebaik mengumumkan kemunculan album Map of the Soul: Persona.

Perkhidmatan WHO di Afghanistan berisiko ditutup pada Jun
WHO menyatakan kekurangan dana ini berpunca daripada perubahan dalam "keutamaan bantuan pembangunan" dan pengurangan besar bantuan oleh AS.

Penduduk tuntut keadilan 59 mangsa kebakaran kelab malam
Mereka turut mendesak tindakan terhadap rasuah yang didakwa menjadi punca tragedi terburuk di negara itu dalam beberapa tahun.

Bekas Presiden Georgia, Saakashvili disabitkan kesalahan baharu
Mikheil Saakashvili yang dipenjarakan sejak 2021, dijatuhi hukuman penjara tambahan empat setengah tahun kerana memasuki negara itu secara tidak sah.
Kanada mahu Trump henti kenyataan 'tidak menghormati'
Kanada minta Presiden A.S Donald Trump henti kenyataan tidak menghormati terhadap negara itu.
Trump, Putin akan bincang tamatkan perang
Donald Trump dan Vladimir Putin akan berbincang terma yang boleh tamatkan perang di Ukraine
Trump ancam Iran jika Houthi terus menyerang
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump beri amaran akan kenakan tindakan tegas terhadap Iran jika Houthi yang disokong Tehran terus lancarkan serangan di Yaman dan Laut Merah
Amalkan sikap tabayyun demi keharmonian masyarakat - Mohd Na'im
Umat Islam diseru untuk mengamalkan sikap sabar, berfikiran terbuka, dan menyelesaikan perbezaan dengan hikmah.
Perkara itu ditegaskan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Na'im Mokhtar.
Perkara itu ditegaskan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Na'im Mokhtar.
Penduduk tuntut keadilan 59 mangsa kebakaran kelab malam
Penduduk di Macedonia Utara protes tuntut keadilan terhadap mangsa kebakaran kelab malam yang mengorbankan 59 nyawa.
Sultan Pahang, Tengku Ampuan zahir ucapan salam Nuzul Quran
Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Tengku Ampuan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah bertitah hari Nuzul Quran adalah untuk seluruh umat Islam peringati peristiwa agung turunnya wahyu pertama.
Selain ucapan selamat menyambut Hari Nuzul Quran kepada seluruh umat Islam, khususnya rakyat Pahang dizahirkan, kedua baginda turut menekankan pentingnya mendalami dan menghayati kandungan Al-Quran dalam kehidupan seharian.
Selain ucapan selamat menyambut Hari Nuzul Quran kepada seluruh umat Islam, khususnya rakyat Pahang dizahirkan, kedua baginda turut menekankan pentingnya mendalami dan menghayati kandungan Al-Quran dalam kehidupan seharian.
Ainon setuju turunkan hantaran hina Nabi, sedia mohon maaf - JAKIM
Pemilik akaun Facebook Ainon Mohd bersetuju turunkan hantaran menghina Nabi Muhammad SAW selepas pertemuan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).
Pertemuan ini turut disertai pegawai dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.
JAKIM menegur dan menggesa pemilik akaun untuk menurunkan hantaran tersebut serta menasihatinya agar lebih berhati-hati dalam memuat naik kandungan berunsur Islam.
Pertemuan ini turut disertai pegawai dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.
JAKIM menegur dan menggesa pemilik akaun untuk menurunkan hantaran tersebut serta menasihatinya agar lebih berhati-hati dalam memuat naik kandungan berunsur Islam.

Kesahihan darurat: Rayuan Badan Peguam rujuk isu Perlembagaan ke Mahkamah Persekutuan ditolak
Mahkamah Rayuan menolak rayuan Badan Peguam Malaysia untuk merujuk isu perlembagaan berhubung kesahihan pengisytiharan darurat pada 2020 kepada Mahkamah Persekutuan.

Proton jual 13,362 kereta pada Okt 2021, peningkatan 1.6% berbanding 2020
Pencapaian itu melangkaui prestasi jumlah jualan industri (TIV) bagi pasaran automotif tempatan, yang telah menurun sebanyak 4.7 peratus.

Tokyo 2020: Cabaran Azizulhasni dan Shah Firdaus berakhir dalam acara pecut
Bagaimanapun kayuhan emas sebenar 'The Pocket Rocketman" akan dinanti dalam acara kegemarannya iaitu keirin yang akan memulakan saingan pada Sabtu ini.

Hala tuju pasca SPM: 'Ikut minat, jangan ikut rakan'
Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 disaran mengenal pasti minat dan kemampuan diri sebelum membuat pilihan pendidikan di peringkat tinggi.

Pelaksanaan mandat, adaptasi pendigitalan sumbang prestasi cemerlang SME Bank tahun 2020
Pelaksanaan mandat dan adaptasi pendigitalan sumbang prestasi cemerlang SME Bank tahun 2020.

TNB jangka raih pendapatan lebih baik tahun ini
Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangka mampu memperoleh pendapatan yang lebih baik pada tahun ini berbanding tahun lepas walaupun negara masih berdepan dengan situasi penularan pandemik COVID-19.

Azhar Harun sedih ada rakan putuskan hubungan bila dilantik Speaker Dewan Rakyat
Azhar memberitahu teman-temannya berubah sikap dan menjadi "seolah-olah mereka bukan kawan" apabila beliau dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Calon duduki SPM 2020 cipta sejarah tersendiri
Seramai 401,105 calon sekolah yang menduduki SPM 2020 cipta sejarah mengikuti sesi kelas SPM tahunan terpanjang iaitu hampir 14 bulan.

Lebih 6 juta ujian saringan RT-PCR, RTK Antigen dilaksanakan - Dr Adham
Dr Adham Baba berkata daripada jumlah itu, sebanyak 3,332,554 merupakan ujian saringan RT-PCR yang dijalankan pada 2020.

2020 tahun paling buruk buat industri penerbangan, trafik global susut 75.6 peratus - IATA
Kapasiti tempat duduk setiap kilometer (ASK) turun 68.1 peratus dan faktor muatan jatuh 19.2 mata peratusan menjadi 62.8 peratus.