BERN: Pengarah filem terkenal kelahiran Perancis, Jean-Luc Godard dilaporkan meninggal dunia pada usia 91 tahun, semalam.

Godard dilaporkan menghembuskan nafas terakhir akibat komplikasi pelbagai masalah kesihatan di sisi keluarga di kediamannya di kawasan Tasik Geneva, Switzerland.

Memetik laporan Liberation, mendiang yang merupakan pelopor pergerakan seni perfileman Perancis era 60-an mula meledak selepas naskhah arahannya, Breathless dan Contempt berhasil mengubah pemikiran pengarah generasi ketika itu. 

Godard yang dianggap sebagai ‘kamus’ pemain industri perfileman dilihat sebagai seorang yang cukup santai dengan berkaca mata tebal, rambut kusut masai namun revolusi yang dibawa kekal menjadi contoh sehingga kini.

Mendiang yang lahir pada 3 Disember 1930 dilihat sering menyuntik idea di luar kotak dalam penghasilan filem-filemnya antaranya The Little Soldier, A Woman is a Woman dan Alphaville.  Sehingga kini, Godard berjaya menghasilkan lebih 100 buah filem.

Presiden Perancis Emmanuel Macron menyifatkan kematian Godard, seorang pengarah genius sebagai kehilangan besar buat negara. - Agensi