PENYANYI terkenal lewat 80an, Sinead O’Connor baru-baru ini memuatnaik video pengakuan bahawa dia bergelut rasa ingin bunuh diri dan menghidap penyakit pra-mental.

Video berdurasi 12 minit itu dimuat naik O’Connor minggu lalu di akaun rasmi Facebooknya, mendedahkan bahawa dia ketika itu sedang berada di sebuah hotel di New Jersey.

Penyanyi berusia 50 tahun itu menangis di hadapan katil sambil berkata video itu dirakam bagi memberi gambaran kepada semua bagaimana rasanya menjadi dirinya.

“Saya sekarang tinggal di Motel Travelodge dan saya sendirian di sini. Tiada seorang pun yang dapat membuat saya rasa mahukan teruskan hidup, kecuali doktor yang merawat saya, psikiatri yang sangat baik – dan itu membuatkan ia lebih menyedihkan.

“Saya mahu semua tahu apa rasanya begini dan itu tujuan video ini dirakam,” katanya.


O’Connor juga mahu, ramai turun membantu dan memberi semangat kepada orang berperasaan sepertinya.

“Saya tak mahu mati, setiap hari saya kuatkan diri untuk teruskan hidup. Perasaannya seperti tak mahu hidup dan tak mahu mati. Saya tak mahu mati kerana saya mempunyai empat orang anak.

“Kamu di luar sana bantu orang seperti saya dan kepada yang menyayangi saya datang ke sini dan selamatkan saya,”katanya.

Hari ini, satu post telah dimuatnaik di akaun Facebooknya mengatakan bahawa O’ Connor berada dalam keadaan selamat dan tidak membuat tindakan membunuh diri.


Video pengakuannya itu mendapat ramai reaksi peminatnya dalam memberikan sokongan terhadap penyanyi Irish itu untuk meneruskan hidup, tidak kurang juga yang bimbang dengan keadaannya.Sinead O’Connor merupakan penyanyi dan penulis lagi, popular dengan lagu-lagu seperti Nothing Compares 2 U dan This Is A Rebel Song.