LANGKAWI:Angin kencang serta struktur binaan kayu, telah menyebabkan kira-kira 80 peratus sebuah blok bangunan di resort lima bintang, The Andaman, a Luxury Collection Resort, di Jalan Teluk Datai, kira-kira 40 kilometer dari Bandar Kuah dekat sini, musnah dalam kebakaran yang berlaku dua kali, semalam dan awal pagi tadi.
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Langkawi Mohd Ashmar Mohd Mazlan berkata, kejadian pertama berlaku petang semalam di bahagian bumbung sebuah bangunan kelas B dan anggota dari BBP Langkawi dan BBP Persiaran Putra bersama Pasukan Bertindak Kecemasan (ERT) resort itu, berjaya memadamkan kira-kira 11.26 malam.
"Bomba menerima panggilan pada kira-kira 4 petang semalam, selepas berjaya memadam kebakaran, anggota bomba membuat pemadaman bara-bara api yang terbakar. Namun begitu, kira-kira 1.13 awal pagi tadi, bomba pihak resort tersebut sekali lagi memaklumkan berlaku kebakaran di bangunan yang sama, namun di lokasi berbeza.
"Anggota bomba dari BBP Langkawi dan BBP Persiaran Putra, sekali lagi digerakkan ke lokasi kejadian untuk memadamkan kebakaran. Kebakaran melibatkan bangunan yang memiliki tiga seksyen menempatkan pejabat pentadbiran, lobi utama dan dewan besar, serta sayap utara dan selatan yang merupakan bilik penginapan," katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian.
Turut hadir Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Datuk Nor Hisham Mohammad dan Ketua Polis Daerah Langkawi ACP Shariman Ashari.
Mohd Ashmar yang bertindak sebagai komander operasi berkata, ketika kejadian terdapat tetamu yang menginap di resort tersebut dan pihaknya telah mengarahkan pihak pengurusan resort itu untuk memindahkan tetamu ke hotel lain.
"Angin kencang serta struktur binaan kayu resort tersebut menyukarkan proses pemadaman api. Ketika proses memadam kebakaran, empat petugas lelaki ERT resort yang membantu, turut mengalami sesak nafas dan muntah. Mereka telah dibawa ke Hospital Sultanah Maliha untuk mendapatkan rawatan," katanya.
Tinjauan Bernama di lokasi kejadian mendapati sehingga berita ini ditulis, anggota bomba dari BBP Langkawi dan BBP Persiaran Putra masih giat menjalankan kerja-kerja pemadaman serta mengawal kebakaran.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Jan 13 2021

Angin kencang serta struktur binaan kayu resort tersebut menyukarkan proses pemadaman api. - Foto ihsan pembaca

Pertimbang bantu pelajar terkesan PdPR - Zulkifli
Zulkifli berkata pihaknya sedang merancang untuk membantu pelajar khususnya daripada golongan tidak berkemampuan yang terkesan dengan kaedah PdPR.

Pesuruhjaya Pas Terengganu, Husain Awang positif COVID-19
Pesuruhjaya Pas Negeri Terengganu, Senator Datuk Husain Awang disahkan positif COVID-19 pada Sabtu.
![AWANI 7:45 [23/01/2021]: Kembali catat kes harian tertinggi AWANI 7:45 [23/01/2021]: Kembali catat kes harian tertinggi](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/TranscodedFile/41737573811611407585380/1886935_899168311611407913889_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [23/01/2021]: Kembali catat kes harian tertinggi
Saksikan #AWANI745 untuk mendapatkan berita terkini dalam dan luar negara bersama penyampai Luqman Hariz dan Nailah Huda Fokus #AWANI745: - Anwar dakwa 114 ahli parlimen tolak darurat - MUBARAK gesa tukar Presiden UMNO - Bekalan darah hanya mampu bertahan lima hari #Darurat #HapusCOVID19 #PolitikMalaysia

Ikon televisyen, Larry King meninggal dunia pada usia 87 tahun
Berita kematian ikon televisyen itu disahkan oleh satu kenyataan menerusi akaun Twitter miliknya sendiri pada Sabtu.

AWANI Ringkas: PKP: Jangan 'kitar semula' surat kebenaran | PKPD di tiga lokasi ditamatkan

Agenda AWANI Asia: Lonjakan Digitalisasi Reset Sektor Pendidikan
Sektor perkhidmatan kekal jadi penyumbang terbesar pertumbuhan ekonomi di sebalik impak COVID-19? Namun berdepan cabaran semasa, bagaimana sektor ini mampu meneroka potensi pasaran baharu serantau melalui adaptasi digital dan inovasi?

PKP: Bekalan darah di Terengganu hanya cukup untuk seminggu lagi
Ketua Unit Transfusi Darah Hospital Sultanah Nur Zahirah, Dr Mohd Muhaimin Kambali berkata pola pendermaan darah di negeri itu menunjukkan penurunan sejak seminggu yang lalu.

Mahkamah | Hakim perbicaraan kes SRC Najib ditukar ke Mahkamah Sivil
Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali ditukarkan dari mahkamah jenayah ke Mahkamah Sivil. Arahan itu dikeluarkan oleh Ketua Hakim Malaya Tan Sri Azahar Mohamed dalam satu pekeliling yang diedarkan oleh Majlis Peguam kepada semua anggotanya pada Jumaat.

COVID-19 | Kes baharu dan sembuh paling tinggi
Malaysia mencatat angka harian tertinggi dengan 4,275 baharu COVID-19 direkodkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif jangkitan mencecah 180,455 kes.

Politik | Anwar dakwa majoriti ahli Parlimen tolak darurat
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa seramai 114 atau 115 ahli Parlimen menyatakan bantahan mereka terhadap darurat yang diusulkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Tun Mahathir kongsi pengalaman anggota keluarga dijangkiti COVID-19
Dr Mahathir turut mendedahkan salah seorang daripada ahli keluarganya didapati positif COVID-19.

Darurat: Kerajaan guna nama YDP Agong, elak keputusan dicabar - Tun M
Tun M berkata, penambahan kuasa kepada Perdana Menteri tidak semestinya beri jaminan wabak COVID-19 boleh dikawal sepenuhnya di negara ini.

PKP 2.0: Laluan pergi dan balik feri Langkawi-Kuala Perlis dihentikan
Laluan Feri Langkawi ke Kuala Kedah pula dikurangkan kepada satu perjalanan, berbanding enam perjalanan sebelum pelaksanaan PKP.

Pasukan forensik mula siasat punca kebakaran di The Andaman
Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat JBPM Datuk Nor Hisham Mohammad berkata pasukan forensik tersebut turut dibantu anggota daripada JBPM Kedah.

24 jam terbakar, 80 peratus blok bangunan The Andaman Langkawi musnah
Angin kencang serta struktur binaan kayu, telah menyebabkan kira-kira 80 peratus sebuah blok bangunan di resort lima bintang, The Andaman, a Luxury Collection Resort, di Jalan Teluk Datai, kira-kira 4

Perkhidmatan feri penumpang Terminal Kuala Perlis dihentikan sepanjang PKPB
Bagaimanapun perkhidmatan feri Roll On-Roll Off (RoRo) ke Pulau Langkawi masih beroperasi seperti biasa.

Hotel lima bintang di Langkawi musnah akibat kebakaran
Operasi pemadaman menumpukan pada bahagian sayap utama bangunan menggunakan dua pancutan air dari jentera bomba.

Penumpang feri tiada surat rentas sempadan tidak dibenarkan ke Langkawi
Penumpang yang ingin memasuki Pulau Langkawi melalui Terminal Feri Kuala Kedah dan tidak mempunyai surat kebenaran rentas negeri tidak dibenarkan menaiki feri.

Tun Mahathir adakan sidang media petang ini
Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengadakan sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya pada pukul 6 petang ini.

Lattut, Anggur Laut, Rumpai Laut... apa tu?
LANGKAWI... semua sedia maklum mengenai pulau yang terletak di utara tanah air ini selain menjadi syurga beli-belah, pulau peranginan ini turut menawarkan pelbagai keunikan semulajadi.