LANGKAWI: 30 nelayan tempatan berdepan detik cemas apabila bot yang dinaiki mereka hampir karam di hadapan sebuah pusat peranginan di sini selepas terlanggar satu objek pada kedudukan 0.3 batu nautika utara Pulau Singa Besar, Langkawi sekitar jam 6.50 pagi tadi.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Mohd Zawawi Abdullah berkata, kapal maritim KM Tenggol telah diatur gerak ke lokasi kejadian sebaik menerima maklumat dan koordinasi daripada Maritime Rescue Sub-Centre (MRSC) Langkawi.

Maklumat mengenai kejadian berkenaan juga katanya turut disalurkan kepada Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Jabatan Laut Malaysia (JLM) untuk tindakan lanjut.

"Ketika kejadian bot nelayan tempatan Kelas A bernombor pendaftaran KHF 1399 (Bot Bilis) bersama dua buah bot yang lain dalam perjalanan ke laut bagi melakukan aktiviti menangkap ikan.

"Bot terbabit telah terlanggar objek yang dipercayai batu, lalu terkandas dan menyebabkan bot tersebut hampir karam di kawasan Pulau Singa Besar, Langkawi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Berikutan itu, pemilik bot, Lee Ching Cheong telah menghubungi MRSC Langkawi bagi mendapatkan bantuan.

Nelayan yang berusia 25 hingga 60 tahun berjaya diselamatkan dengan memindahkan mereka ke Kapal KM Tenggol.

Kesemua mereka dilaporkan selamat dan tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Bot kayu tersebut berukuran 22.79 meter panjang dan 7.11 meter lebar itu dimiliki oleh syarikat Langkawi Marine Products Sdn. Bhd. berpangkalan di Bukit Malut, Langkawi.

"Proses menyelamatkan bot bermula dengan usaha-usaha menaikan pukat dan memindahkan peralatan menangkap ikan ke bot nelayan tempatan yang lain,” katanya.

Kesemua mereka dihantar ke jeti Maritim Malaysia Bukit Malut dan pihak APMM turut membantu pemilik bot untuk mendapatkan bantuan bagi menaikkan semula bot yang hampir karam melaui Jabatan Laut Malaysia (JLM).