WASHINGTON DC: Amerika Syarikat mengumumkan dana AS$60 juta dalam inisiatif maritim serantau baharu di rantau ASEAN.

Naib Presiden Kamala Harris berkata, Amerika Syarikat perlu mengembangkan perkongsian dengan ASEAN secara keseluruhan dengan ketara.

Antara inisiatif itu adalah dengan menempatkan pusat latihan baharu di ASEAN bertujuan memberi manfaat kepada semua negara di rantau ini.

Ia akan menjalankan misi latihan multinasional untuk membantu kapasiti negara anggota ASEAN.

Beliau berkata demikian dalam majlis makan tengah hari bersama pemimpin ASEAN pada Jumaat.

White House cuba menunjukkan peningkatan penglibatan di Pasifik walaupun pentadbiran Joe Biden telah memberi tumpuan kepada perang di Ukraine.

Inisiatif maritim adalah sebahagian daripada komitmen Amerika Syarikat dengan lebih daripada AS$150 juta diperuntukkan dalam projek baharu untuk memperkukuh iklim, maritim dan infrastruktur kesihatan awam Asia Tenggara.

Beberapa anggota ASEAN iaitu Vietnam, Myanmar dan Laos selama bertahun-tahun bergantung kepada Rusia untuk perkakasan ketenteraan.

Kecuali Singapura, satu-satunya ahli kumpulan 10 anggota yang mengenakan sekatan langsung terhadap Moscow, pakatan itu mengelak daripada mengkritik Presiden Vladimir Putin atau pendakwaan perang Rusia.

Indonesia telah dikawal dalam komen umum mengenai pencerobohan itu, dan Filipina telah menjelaskan ia tidak akan mengenakan sekatan terhadap Rusia.

Thailand menyertai undian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menentang pencerobohan Ukraine tetapi telah mengekalkan kedudukan berkecuali dalam perang.