873 ditahan ingkar PKP

Ismail Sabri berkata, daripada jumlah itu, seramai 797 individu telah dikompaun, 71 direman manakala lima individu dijamin.

Pasukan PDRM melakukan Sekatan Jalan Raya (SJR) di seluruh negara susulan pelaksanaan PKPP bagi mengekang penularan COVID-19. - Gambar fail BERNAMA | Astro Awani
KUALA LUMPUR:Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan 873 individu atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu, seramai 797 individu telah dikompaun, 71 direman manakala lima individu dijamin.

Katanya, antara kesalahan ingkar arahan PKP termasuk aktiviti dalam pub atau kelab malam, penjarakan fizikal, tidak memakai pelitup muka dan premis beroperasi lebih masa.

"Antara kesalahan lain termasuk membaitkan pendatang asing tanpa izin (PATI), gagal menyediakan peralatan atau merekod butiran pelanggan, disyaki terlibat dalam aktiviti pelacuran, langgar perintah kuarantin dan menghalang penjawat awam bertugas.

"Pemantauan turut dibuat di pasar raya, restoran serta penjaja, kilang, bank dan pejabat kerajaan.

"Selain itu juga turut dipantau ialah terminal pengangkutan darat, terminal pengangkutan air serta terminal pengangkutan udara," katanya dalam kenyataan di sini pada Isnin.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, sebanyak 58,147 pemeriksaan dilakukan oleh Task Force Operasi Pematuhan bagi memantau dan menguatkuasa pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

"Operasi itu melibatkan sebanyak 2,770 pasukan pematuhan melibatkan 12,255 anggota," jelasnya.