KUALA LUMPUR: Menjelang hari terakhir persidangan Dewan Rakyat esok, Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul mahu Ahli Parlimen mengurangkan politik kepartian dan meningkatkan kualiti perbahasan pada sesi akan datang.
Beliau berkata setiap Ahli Parlimen bertanggungjawab mengetengahkan hasrat rakyat di kawasan yang diwakili dan tidak sepatutnya hanya menjadi 'juara' untuk parti politik masing-masing semasa dalam perbahasan.
"Suka saya ingatkan mereka (Ahli Parlimen) dibayar untuk datang ke Dewan Rakyat untuk berbicara tentang rakyat. Sebaik anda (Ahli Parlimen) masuk dalam (bersidang), itu hak waktu rakyat dan anda perlu berbicara tentang rakyat.
"Kalau kita mula jadi pelawak dalam Parlimen, akhirnya masyarakat akan menyindirkan diri mereka daripada apa yang berlaku dalam Parlimen... ini yang kita mahu elakkan," katanya pada program Ruang Bicara terbitan Bernama TV malam ini.
Johari berkata Ahli Parlimen juga perlu mempersiapkan diri dengan membaca mengenai perkara yang akan dibawa kepada Dewan agar perbahasan akan menjadi lebih 'cantik' dan matang, sekali gus menjurus kepada perbincangan yang lebih substantif.
"Saya bagi contoh mungkin ada Rang Undang-Undang yang dibentangkan oleh menteri terdapat kelompongan, dengan hujah yang baik, menteri akan buat perubahan dan pindaan yang diperlukan berdasarkan pandangan yang diberikan," kata Johari.
Untuk tujuan itu, Johari berkata pihak Parlimen kini dalam proses mengadakan sesi latihan berkaitan cara menyediakan dan mengajukan soalan kepada Ahli Parlimen untuk sesi Dewan Rakyat akan datang yang dijadual pada Februari tahun hadapan.
Selain itu, beliau turut memaklumkan pihaknya dalam proses menyediakan Parlimen Belia yang lebih sistematik bagi meningkatkan minat dan penglibatan golongan muda.
"Saya sedang sediakan kaedah bagaimana mereka boleh bertanding. Jumlah (Ahli Parlimen Belia) 222 juga, seperti mana dalam Parlimen (Dewan Rakyat). Kita sedang melihat bagaimana masyarakat belia boleh terlibat untuk memilih Ahli Parlimen Belia (bagi kawasan masing-masing).
"Harapan kita setelah mereka masuk ke Parlimen Belia, balik esok mereka boleh menjadi Ahli Dewan Rakyat yang betul dalam parti yang dia suka. Akhirnya, kita dapat melihat anak muda memenuhi Parlimen dengan kualiti yang berbeza berbanding sekarang," katanya.
Mengulas mengenai kejayaan Parlimen tahun ini, Johari berkata antara yang menjadi kebanggaan beliau ialah pemerkasaan peranan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas yang berjaya mengadakan lebih 100 perjumpaan selain pembukaan Parlimen kepada orang awam melalui penganjuran hari terbuka.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Nov 29 2023

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul ketika ditemu bual pada Program Ruang Bicara bertajuk 'Setahun Parlimen Ke-15' di Wisma Bernama. - Foto BERNAMA
Starship bawa robot akan ke Marikh pada akhir 2026 - Musk
Kapal angkasa Starship yang membawa robot humanoid Tesla Optimus akan ke Marikh pada akhir 2026.
Trump optimis rundingan Rusia-Ukraine positif
Trump turut memaklumkan bahawa beliau telah berbincang dengan Presiden Rusia, Vladimir Putin serta beberapa pihak lain.
Naib presiden AS, JD Vance dan isteri dicemuh orang ramai ketika hadir konsert
Reaksi orang ramai itu tercetus susulan tindakan Presiden Donald Trump yang memecat kepimpinan pusat dan mengambil alih jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Kennedy Center
Ribuan veteran protes, bantah cadangan Trump
Majoriti yang berhimpun di hadapan bangunan Capitol AS itu baru sahaj kehilangan pekerjaan akibat rancangan pemberhentian kerja Kerajaan Persekutuan
Majlis Keselamatan PBB gesa perlindungan rakyat Syria tanpa pengecualian
Majlis keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Jumaat mengecam keganasan meluas yang berlaku di wilayah Latakia dan Tartus sejak 6 Mac serta menggesa perlindungan rakyat Syria tanpa pengecualian.
Lima maut, 24 cedera jalan bertingkat dalam pembinaan runtuh
Sekurang-kurangnya lima maut selepas sebuah jalan bertingkat yang dalam pembinaan di Bangkok runtuh pada awal Sabtu.
China wajibkan pelabelan kandungan janaan AI untuk perangi maklumat salah
Pihak berkuasa China mengeluarkan garis panduan yang mewajibkan label pada semua kandungan dijana oleh kecerdasan buatan yang diedarkan dalam talian, bertujuan untuk memerangi penyalahgunaan AI dan penyebaran maklumat palsu.
Bazar raya lesu, pendapatan peniaga merudum
Di Chukai, Kemaman, aktiviti perniagaan di beberapa Bazar Aidilfitri dilihat agak lesu dan perlahan, dengan peniaga merungut pendapatan mereka menurun antara 30% dan 60% berbanding tahun lalu.
[TERKINI] Nurul Izzah bakal pertahan jawatan naib presiden
Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar bakal mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti, Mei ini.
Dakwaan kerajaan pimpinan GRS, PH gagal tidak berasas - Hajiji
Dakwaan pembangkang kononnya kerajaan Sabah yang kini ditadbir Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Pakatan Harapan (PH) gagal adalah suatu yang tidak berasas

Ahli Parlimen disaran guna peruntukan bantu pertingkat jalur lebar di sekolah
Ahli Parlimen yang menerima peruntukan daripada kerajaan Persekutuan dicadang untuk menggunakannya bagi membantu mempertingkat perkhidmatan jalur lebar di sekolah.

92 Ahli Parlimen India digantung tugas
Seramai 33 anggota Dewan Rakyat dan 45 anggota Dewan Negara digantung tugas pada Isnin manakala 14 lagi telah digantung tugas minggu lalu.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Isnin, 6 November 2023.

Kerajaan Itali mahu haramkan penggunaan bahasa Inggeris dalam urusan rasmi
Kerajaan Itali berhasrat untuk mengharamkan penggunaan bahasa Inggeris dalam urusan rasmi.

PM Anwar tegur sikap Ahli Parlimen, minta jaga tatasusila
Jangan biarkan rakyat ketawa melihat seluruh Dewan ini seperti sarkas, pesan Perdana Menteri.

PRU15: Tun M setuju tindakan isytihar harta, tapi bukan musim pilihan raya semata-mata
Dr Mahathir berkata, perkara itu perlu dibentangkan di Dewan Rakyat terlebih dahulu bagi mewajibkan ahli Parlimen mengisytihar harta masing-masing.

Tidak sampai satu jam, Dewan Rakyat 'panas' dengan pertikaman lidah Ahli Parlimen
Beberapa perkataan yang agak panas seperti "letak jawatan" dan "derhaka" turut dikeluarkan sepanjang sejam mesyuarat itu berlangsung.

Parti atau pengundi
Sebarang kesilapan di dalam pemilihan calon dalam pilihan raya boleh membawa kesan yang harus ditanggung oleh setiap rakyat di negara ini.

Tiada asas ugut Ahli Parlimen sokong Belanjawan 2021 - Tun M
Tun Dr Mahathir berkata Tengku Zafrul dan pemimpin kerajaan lain amat tidak bertanggungjawab dengan mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan.

Peruntukan untuk pembangkang ditarik balik, mana keadilannya? - Syed Saddiq
Persoalan itu dilontarkan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam sesi perbahasan di Dewan Rakyat pada Rabu.