PASIR PUTEH: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menahan 17 kru termasuk seorang tekong nelayan warga Vietnam di perairan Kelantan kerana menggunakan bot nelayan tempatan tanpa lesen yang sah, semalam.

Pengarah Maritim Negeri Kelantan Kepten Maritim Syed Nor Adli Syed Ab Rahman berkata, bot itu dikesan bergerak dalam keadaan mencurigakan sekitar kedudukan 48 batu nautika dari Muara Tok Bali pada 10.29 pagi.

"Mereka diarah berhenti untuk pemeriksaan dan mendapati kesemua nelayan itu merupakan warga Vietnam berumur antara 20 hingga 25 tahun tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah serta gagal mempamerkan sebarang dokumen kebenaran menangkap ikan yang sah," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata berikutan itu, mereka ditahan serta dibawa ke Jeti Maritim Negeri Kelantan Tok Bali untuk disiasat di bawah Seksyen 8 (a) Akta Perikanan 1985 kerana bot beroperasi tanpa lesen yang sah untuk menjalankan aktiviti perikanan.

"Mereka boleh didenda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan," katanya.

Syed Nor Adli berkata bagi kesalahan itu mahkamah juga boleh melucutkan hak bot, hasil tangkapan dan peralatan menangkap ikan kepada kerajaan Malaysia.

Beliau berkata verifikasi awal status bot melalui data Jabatan Perikanan mendapati lesen bot berkenaan telah tamat tempoh sejak 2019 dan berstatus tidak aktif.

Katanya, nilai rampasan termasuk bot dan 300 kilogram (kg) ikan, 200 kg sotong kering, 4,000 liter bekalan minyak diesel dan peralatan menangkap ikan yang kesemuanya dianggarkan berjumlah RM1 juta.

-- BERNAMA