KUALA LUMPUR:Dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) perlu dijalankan secara sama rata dan bukan hanya tertumpu kepada kakitangan yang terlibat dalam pengurusan dan penyeliaan semata-mata.

Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja Bank Kebangsaan (NUBE), J Solomon berkata, kerajaan tidak sepatutnya menetapkan sebarang peratus dalam arahan itu dan keputusan itu kini nampak seakan selektif.

Tegasnya, adalah lebih baik syarikat menentukan sendiri jumlah yang perlu mengikut dasar BDR kerana mereka lebih arif dengan operasi syarikat.

“Kami faham rasional kerajaan kenalkan dasar BDR namun kita lihat ia dilaksanakan dengan elemen diskriminasi, dengan beri keutamaan kepada kepentingan pengurusan dan penyeliaan.

“Ia seolah-olah meletakkan nilai yang lebih tinggi kepada nyawa mereka dan kesihatan mereka berbanding kesihatan pekerja biasa,” katanya kepada Astro AWANI pada Khamis.

Tambahnya, pengasingan itu tidak seharusnya berlaku kerana tujuan utama dasar itu dilaksanakan adalah untuk mengekang penularan COVID-19 dan semua orang berdepan risiko yang sama.

Dalam pada itu, Solomon mengakui sektor perbankan sukar melaksanakan arahan BDR khususnya bagi cawangan yang berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

“NUBE menyeru kerajaan untuk benarkan syarikat dan wakil kesatuan termasuk bank menetapkan jumlah keperluan yang dibenarkan bekerja dari rumah.

“Ia perlu agar khidmat bank kepada orang ramai tidak terjejas di kawasan yang diletakkan di bawah PKPB,” ujarnya.

Katanya lagi, sekiranya mengurangkan jumlah kakitangan di cawangan bank, ia akan menyukarkan operasi bank tersebut.

BACA: Surat pekeliling kakitangan kerajaan kerja dari rumah, dikeluarkan hari iniAstro AWANI pada Rabu melaporkan surat pekeliling kepada kakitangan kerajaan di kawasan pelaksanaan PKPB untuk bekerja dari rumah berkuat kuasa pada Khamis. 

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, arahan itu dikeluarkan kepada pegawai yang bertugas di peringkat pengurusan dan pentadbiran yang tidak diperlukan berada di pejabat.

"Hari ini Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam telah mengeluarkan pekeliling bagi memaklumkan berkenaan arahan ini di mana Ketua Jabatan hendaklah memastikan semua pegawai di peringkat pengurusan dan pentadbiran yang tidak diperlukan berada di pejabat, supaya bekerja dari rumah.

"Walau bagaimanapun, arahan bekerja dari rumah ini adalah terkecuali kepada pegawai awam yang berada di perkhidmatan penting dan diklasifikasikan kritikal bagi memastikan penyampaian perkhidmatan tidak terjejas dan berjalan lancar," katanya.