IPOH:Datuk Seri Anwar Ibrahim disaran ‘berhenti’ bermain politik dan menangguhkan rancangan untuk menukar kerajaan, sebaliknya, berganding bahu bersama-sama kerajaan membantu mencegah COVID-19.
Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, pada ketika ini, Anwar seharusnya membantu dan menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menjaga kebajikan rakyat ekoran penularan pandemik itu.
Ahmad Faizal yang juga Menteri Besar Perak berkata, tindakan Presiden PKR itu mencetus isu perubahan tampuk kerajaan hanya akan mengundang ketidakstabilan kepada negara.
Beliau menegaskan, pandemik COVID-19 yang melanda dunia ketika ini lebih meruncing berbanding isu ahli politik yang kerap kali menimbulkan keresahan pada rakyat.
Dalam masa sama, Ahmad Faizal berkata, sebilangan besar rakyat sudah ‘penat’ dan muak dengan isu politik yang tidak berkesudahan.
“Kita harap tidak (perubahan kerajaan) dan saya fikir rakyat sudah tidak lalu nak tunggu depan TV siapa angkat sumpah dan sebagainya.
“Saya kira semua orang termasuk Datuk Seri Anwar marilah kita sama-sama cari jalan kerja bagi sokongan kuat kepada Tan Sri Muhyiddin untuk beliau terus dapat bantu rakyat bukan kerja untuk cari jalan kerja pecah belahkan sesama kita.
“Ini waktu untuk kita bersatu, untuk semua rakyat musuh kita yang lebih kuat sekarang di hadapan kita adalah virus yang boleh membunuh (COVID-19). Ini yang perlu kita selesaikan, selepas itu kalau nak politik balik politiklah,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pertukaran memorandum persefahaman (mou) di antara Digital Perak dan Multimedia Universiti (MMU) Cyberjaya di sini pada Jumaat
Yang turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Digital Perak, Meor Rezal Fitri Meor Redwan.
Ahmad Faizal berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ahli Parlimen Port Dickson itu yang sudah mendapat perkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustaffa Billah Shah pada 13 Oktober ini.
Menteri Besar Perak itu juga berkata, kerajaan yang diterajui Muhyiddin setakat ini juga mendapat majoriti dan melaksanakan kerja seperti biasa.
Dalam kenyataan pada Khamis, Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, beliau akan mempersembahkan keterangan lengkap mengenai jumlah majoriti Ahli Parlimen yang didakwa
menyokongnya seperti dinyatakan pada 23 September lalu.
Dengan itu, kata Anwar, langkah yang sebelum ini tertangguh kini dapat dilaksanakan selepas mendapat perkenan menghadap Yang di-Pertuan Agong.
BACA: Tun Mahathir, Pejuang tiada dalam majoriti - Anwar Ibrahim
BACA: Sokongan jadi perdana menteri, saya boleh - Anwar Ibrahim
Aida Aziz
Fri Oct 09 2020

Semua orang termasuk Anwar harus bersama beri sokongan kepada Perdana Menteri untuk bantu rakyat bukan kerja untuk cari jalan kerja pecah belahkan sesama kita, kata Faizal Azumu. - Gambar fail

Kepimpinan Muhyiddin sepatutnya diteladani orang bawahan - Penganalisis politik
Sepatutnya corak kepimpinan Tan Sri Muhyiddin menjadi ikutan orang-orang di bawahnya, membantu mengekalkan standard kerajaan PN.

Laporan Khas | Pasir, pembangunan atau kemusnahan?
Dalam siri satu, kami melihat insiden tanah runtuh di Kampung Pohon Celagi, Pasir Mas 17 Februari lalu yang didakwa ada kaitan dengan aktiviti mengorek pasir. Kesannya ada.. Namun setakat mana runtuhan yang berlaku benar-benar berpunca daripada aktiviti ini? Benarkah pemegang lesen tidak patuh syarat yang ditetapkan? Ikuti siri dua pasir untuk pembangunan atau kemusnahan?

Politik | Wawasan 2020 gagal kerana perubahan dasar kepimpinan negara
Kegagalan kepimpinan negara meneruskan dasar pembangunan yang telah ditetapkan merupakan faktor menyebabkan negara gagal untuk mencapai matlamat dalam Wawasan 2020.

Kecantikan | JSD Holdings bangkit lebih berdaya saing
Di sebalik berdepan ketidaktentuan ekonomi suslan pandemik COVID-19, JSD Holdings Sdn Bhd masih mampu mencatatkan keuntungan dengan menukar strategi perniagaan dan operasinya.

Hidupan Liar | Perlindungan Hidupan Liar Bakal di bawa ke NPC-13
Laporan penguatkuasaan undang-undang perlindungan hidupan liar dan malum balas awam antara yang menjadi perbincangan dalam mesyuarat pleno, Sidang ke-26 Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) China ke-13. Antara yang disentuh adalah larangan perdagangan haram dan menghapuskan penggunaan hidupan liar secara menyeluruh.
![[INFOGRAFIK] COVID-19: Hari ini 1,828 kes harian baharu dilaporkan [INFOGRAFIK] COVID-19: Hari ini 1,828 kes harian baharu dilaporkan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1893045/8967789641614601883749_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] COVID-19: Hari ini 1,828 kes harian baharu dilaporkan
Sebanyak 1,828 jangkitan baharu COVID-10 direkodkan di Malaysia dalam tempoh 24 jam. Sementara Johor pula menjadi negeri paling banyak merekodkan jangkitan positif iaitu sebanyak 490 kes diikuti Selangor (453) dan Sarawak (220). Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, jumlah kumulatif kes di negara kini ialah 302,580 kes dengan kes aktif kebolehjangkitan sebanyak 25,542 kes.

Penerokaan Angkasa | China Mula R&D Roket Pembawa Muatan 100 Tan
China kini memasuki fasa penilaian akhir bagi membangunkan sebuah roket pengangkut dengan kapasiti 100 tan bagi menggantikan roket Long March yang hanya mampu mengangkut 25 tan bahan ke angakasa lepas.

Aktiviti sukan dan rekreasi kini dibenarkan di Sarawak
Sarawak membenarkan aktiviti sukan dan rekreasi diadakan namun tertakluk kepada mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

5 perkara penting kenyataan media harian PKP - 01 Mac 2021
Ini lima perkara penting yang dinyatakan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menerusi kenyataan media berkaitan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

Sarawak sedia beli vaksin COVID-19 jika perlu
Kerajaan Sarawak mempertimbangkan untuk membeli vaksin COVID-19 sekiranya terdapat keperluan bagi meningkatkan kapasiti program imunisasi di negeri itu.

Perikatan Nasional bergelut 'beli'dan 'ugut' MP sebelum sidang Parlimen - Anwar Ibrahim
Perikatan Nasional terpaksa berbuat demikian kerana tidak mempunyai keyakinan selain hilang sokongan majoriti dalam kalangan Ahli Parlimen, dakwa Anwar Ibrahim.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Ahad, 28 Februari 2021.

Langkah Larry Sng 'lemahkan' Anwar Ibrahim
Larry yang menyertai Parti Keadilan Ralyat (PKR) pada 2018 merupakan ahli politik yang cukup pengalaman.

Jangan ambil kesempatan, Amanah tidak pernah didik pemimpin gila jawatan - Mujahid
Jelas Mujahid, sehingga kini tiada makluman yang jelas diberikan ketiga-tiga pemimpin parti itu berhubung tindakan mereka.

Lompat parti: PKR langgar prinsip reformasi jika terima Adun Amanah - Penganalisis
Budaya lompat parti tidak selaras dengan prinsip reformasi, selain Anwar sendiri secara tegas pernah menolak budaya itu.

2 MP PKR sah keluar parti, nyata sokongan kepada Muhyiddin
Ahli Parlimen Julau Larry Sng dari Sarawak dan Ahli Parlimen Tebrau Steven Choong yang kini menjadi ahli Parlimen bebas.

Lompat parti: Anwar perlu teliti permohonan tiga Adun Amanah sertai PKR - Mujahid
Tindakan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Parti Amanah Negara (Amanah) melompat parti dan menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah tindakan yang boleh menjejaskan hubungan parti.

MPP PKR adakan mesyuarat petang ini
Kemelut hubungan antara PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah) juga dijangka akan dibincangkan dalam mesyuarat itu.

PKR diingatkan jangan hipokrit, beli dan jual wakil rakyat budaya hina - Pemuda Amanah
Membeli dan menjual wakil rakyat merupakan budaya bobrok yang hina lagi keji

Polis rekod keterangan Anwar Ibrahim
Polis merakam keterangan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung siasatan terhadap kenyataan bersama yang dikeluarkan Majlis Presiden Pakatan Harapan, pada bulan lalu.