awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
RM4.42 juta SHAKAM disalur kepada pemenang Sukan SEA, Para ASEAN 2025
Lebih 9,300 rakyat Palestin ditahan di penjara Israel sehingga Februari 2026
Polis tumpaskan sindiket pelaburan kripto tidak wujud di Melaka
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Biarlah dia menyumbang, tiada isu pun bukan Muslim bayar zakat - Dr Maza

Raja Hisyam Raja Zaid
Raja Hisyam Raja Zaid
15/04/2021
01:07 MYT
Biarlah dia menyumbang, tiada isu pun bukan Muslim bayar zakat - Dr Maza
Dr Mohd Asri menganggap tiada sebarang masalah yang wajar ditimbulkan berkenaan isu penganut agama lain yang ingin membayar zakat fitrah. -Gambar fail
Mufti Negeri Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menganggap tiada sebarang masalah yang wajar ditimbulkan berkenaan isu penganut agama lain yang ingin membayar zakat fitrah.
Ia susulan laporan mengenai seorang lelaki bukan beragama Islam bernama Chandramogan Jasingo, atau lebih dikenali sebagai Chandra, yang sentiasa menunaikan zakat fitrah dan juga zakat harta.
BACA: "Aku bukan Muslim, tapi aku tak pernah lupa bayar zakat harta, fitrah" - Chandra
Ia sekali gus menimbulkan perdebatan mengenai kewajaran individu itu melaksanakannya dan juga Jabatan Agama menerima zakat beliau.
Malah ada komen netizen yang menganggap perbuatan itu sia-sia memandangkan zakat khusus untuk umat Islam dan orang bukan Islam tidak seharusnya turut terlibat.
Mohd Asri yang juga Ahli Jawatankuasa Majlis Muzakarah Kebangsaan berpandangan sikap Chandra itu wajar dipuji dan tidak perlu ada mana-mana pihak mencemuhnya mahupun pertikai Jabatan Agama yang menerima pembayaran tersebut.
“Jika dia melakukannya tanpa paksaan dan dia faham apa yang dia lakukan atau sedar pembayaran itu, maka tidak ada isu yang perlu diperdebatkan.
"Jika ia dilakukan olehnya itu secara rela hati, maka tiada siapa yang perlu halang dan marah,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Khamis.
Malah, beliau turut berpandangan bahawa sumbangan kewangan oleh individu bukan muslim adalah perkara biasa dan menganggapnya sebagai sumbangan ikhlas yang tidak perlu dipertikaikan.
“Jika tiada isu maka tiada apa yang perlu kita menganggapnya sebagai isu dan pemberian atau pembayaran zakat itu kita anggap sebagai sumbangan biasa sahaja.
"Malah kisah itu adalah kisah yang menarik dan wajar untuk diketengahkan,” jelasnya.
Pada Rabu, Astro AWANI memaparkan bagaimana Chandra 40 tahun menginspirasikan kisah hidupnya yang dahulunya susah.
Beliau kini mengambil pelbagai inisiatif membantu semampu mungkin golongan tidak berkemampuan tanpa mengira agama, termasuk membayar zakat fitrah dan harta bagi memastikan agihan sumbangan itu dapat disalurkan secara menyeluruh.
Ungkapan “zakat” tersebut bagaimanapun tidak disenangi beberapa pihak yang menganggap ia tidak wajar digunakan penganut agama lain sebagai platform pemberian sumbangan.
Topic Berkaitan
#Mohd Asri Zainul Abidin
#zakat
#Mufti Perlis
#cemuh
#bukan Islam
#Chandramogan Jasingo
#Dr Maza
#jabatan agama
#hidup susah
#ramadan2021
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan