KUALA LUMPUR: Peningkatan jenayah cetak rompak terutamanya dalam industri hiburan tanah air adalah disebabkan hukuman yang dikenakan terhadap penjenayah terlalu rendah.
Menurut Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi, hukuman kepada mereka yang tidak bertanggungjawab ini seharusnya setimpal dengan kerugian yang terpaksa ditanggung pengkarya baik dari sektor perfileman, muzik dan persembahan.
"Hukuman kena beratkan lagi. Jika jenayah rasuah, mereka dihukum lima hingga 10 kali nilai suapan. Kalau lihat pembikinan sebuah filem kosnya berjuta. Jadi boleh juga kita kenakan hukuman sama setimpal dengan kerugian yang terpaksa ditanggung pengkarya," katanya dalam temu bual bersama Astro AWANI pada Selasa.
BACA: Aspirasi Astro bersama anak seni #StopPiracyLah #NoToLanun
Zed berkata, hukuman yang setimpal sudah tentu akan menakutkan lagi mereka yang tidak bertanggungjawab untuk melakukan 'rompakan' yang pada ketika ini rancak dilakukan di laman sesawang tidak sah.
Katanya, jenayah cetak rompak melalui mekanisme juga merupakan cabaran besar yang perlu dihadapi penggiat seni kerana terdapat laman sesawang yang menawarkan pautan secara percuma untuk penonton mendapatkannya.
Kesannya, tegas Zed, dirasakan langsung oleh penggiat seni kerana karya-karya mereka kekurangan atau kehilangan penonton dan pembeli.
"Ia beri kesan besar kepada industri terutamanya kepada produksi. Penggiat seni, artis, pelakon, krew produksi, serta barisan belakang tabir akan terima kesan.
"Kesannya mereka tidak terima royalti, penat lelah mereka semua ini sia-sia dan beri kesan kepada pendapatan mereka," katanya lagi.
Sehubungan itu, Zed menggesa agar penguatkuasaan digandakan supaya masalah cetak rompak dapat dibendung.
Hafizi Rosli
Tue Mar 02 2021

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi, hukuman kepada mereka yang tidak bertanggungjawab ini harus setimpal dengan kerugian yang ditanggung pengkarya. - Gambar/Facebook

Noraini Idris dilantik Ketua Wanita UMNO Sabah
Noraini berkata, pelantikannya sebagai Ketua Wanita UMNO Sabah datang sebagai satu amanah dan tanggungjawab besar untuk dilaksanakan.

Nur Shahida mengaku sudah berkali nasihat suaminya Aliff Syukri
"Sebagai orang yang dekat, saya dah nasihat dan dia bukan budak-budak yang saya kena pantau."

UiTM Machang guna iMistroom 2000 bantu mahasiswa hasil cendawan tiram putih
Kaedah iMistroom dan IoT ini dapat membantu mahasiswa dan komuniti setempat menjana pendapatan bagi meningkatkan taraf hidup.

Liga Super: Kepulangan pemain kebangsaan legakan Gergasi Merah - Cheng Hoe
Kemenangan itu mampu menjadi tonik terbaik buat pasukan untuk tampil lebih progresif dalam saingan liga musim ini.

Ringgit dijangka diniaga secara agresif pada jajaran 4.39-4.41 minggu depan
Ringgit menokok agak tinggi berbanding dolar US berikutan petunjuk Fed yang kurang memberangsangkan telah melemahkan nilai dolar US.

Olahraga: UK Athletics larang atlet transgender bersaing dalam kategori wanita
Keputusan itu mendapat sokongan bekas Olimpian negara itu walaupun ia juga mendapat tentangan daripada beberapa kumpulan.

Melaka bentuk Kerajaan Perpaduan, libat Adun PH
Beliau memberi bayangan, pelantikan barisan Exco akan turut melibatkan ADUN blok Pakatan Harapan.

Bot karam: 11 rakyat Malaysia hanyut ke Filipina
Pihaknya menerima maklumat pada Jumaat, Kapal Dagang Tomini Dynasty menjumpai 11 warga Malaysia di Perairan Sibutu, Filipina.

Ekonomi Malaysia tumbuh sederhana pada 4.3 peratus tahun ini
Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang pada kadar yang lebih sederhana sebanyak 4.3 peratus pada 2023 disokong oleh permintaan dalam negeri di tengah-tengah jangkaan kelembapan dalam permintaan luar.

3 melecur, seorang sesak nafas, rumah panjang 33 pintu terbakar
Tiga orang melecur manakala seorang lagi terpaksa dikejarkan ke hospital berdekatan selepas mengalami sesak nafas dalam kejadian kebakaran di sebuah rumah panjang di Betong.

MEBA 2023 recognises top business leaders, organisations in Malaysia
The seventh annual awards ceremony was organised by Malaysia Digital Chamber of Commerce and supported by Asia Pacific Business Council for Sustainability.

Astro AWANI rangkul Anugerah Media Berita Tahunan Terbaik MEBA 2023
Saluran berita paling dipercayai di Malaysia, Astro AWANI merangkul Anugerah Media Berita Tahunan Terbaik pada Malam Anugerah Kecemerlangan Perniagaan Malaysia (MEBA) Ke-7 2023.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut antara berita paling menjadi tumpuan sepanjang Isnin, 20 Februari 2023.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

#SuaraMalaysia: 56 peratus tumpuan kepada kos sara hidup
Kos sara hidup setiap lapisan masyarakat terus menjadi tumpuan utama menjelang pembentangan Belanjawan 2023 pada 24 Februari ini.

Astro AWANI rangkul anugerah MSOSH 2022
Anugerah itu diraih hasil program AWANI Pagi bertajuk 'Keselamatan Fasiliti dan Kesihatan Mental di Tempat Kerja'.