LABUAN: Operasi pengesanan kes aktif (ACD) besar-besaran diperluaskan ke dua kampung di sini iaitu Bebuloh Laut dan Bebuloh Darat bagi mengelakkan kemungkinan penularan wabak COVID-19 di kawasan berkenaan.

Pengarah Kesihatan Labuan Dr Ismuni Bohari yang mengetuai operasi itu seawal 7.30 pagi tadi berkata lebih 300 pemilik rumah diarahkan membuat ujian saringan Antigen Rapid Test Kit (RTK-Ag) bersama ahli keluarga mereka di balai raya kampung masing-masing.

Bercakap kepada Bernama, Dr Ismuni berkata mereka yang telah menjalani ujian akan dipakaikan gelang kuarantin dan akan ditanggalkan sebaik sahaja keputusan ujian mereka negatif.

"Walaupun sebilangan kecil penduduk enggan menjalani ujian tetapi kebanyakan mereka memberikan kerjasama yang baik," katanya.

Rabu lepas, operasi ACD secara besar-besaran dilakukan di Skim Penempatan Masyarakat Pelarian (SPMP) di Kiamsam di sini secara dari rumah ke rumah menggunakan ujian RTK-Ag melibatkan kira-kira 5,000 penduduk di situ.

Labuan dikenakan kawalan pergerakan dan masih dikaitkan dengan lima kluster aktif iaitu Victoria Merdeka; Tembok Labuan; Patau-Patau; Simpang Sahari dan Simpang Sungai, dengan 131 kes baharu menjadikan jumlah kumulatif jangkitan kepada 8,429.

-- BERNAMA