SEOUL: Bank pusat Korea Selatan menyatakan ekonomi negara itu menguncup buat kali pertama dalam tempoh 22 tahun pada 2020.

Reuters melaporkan, penyusutan itu berikutan pandemik COVID-19 yang melenyapkan pekerjaan industri perkhidmatan, selain corak perbeanjaan konsumer yang tertekan.

Data awal dari Bank of Korea pada Khamis menunjukkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara itu pada tahun lalu menguncup 1 peratus berbanding 2019. Ia merupakan penguncupan tahunan pertama sejak 1998, apabila Korea Selatan bergelut dalam krisis kewangan.

Keadaan ekonomi Korea Selatan mungkin lebih buruk jika tidak disokong eksport teknologinya, yang menyaksikan peningkatan akibat didorong pembelian komputer peribadi dan sistem pelayan, kesan daripada amalan kerja dari rumah dalam tempoh pandemik.

Bank itu menjangkakan ekonomi Korea Selatan segera pulih tahun ini susulan aktiviti eksprt tersebut. Begitupun, bagi pasaran kerja pula, tempoh lebih lama diperlukan untuk melihat pemulihan industri perkhidmatan seperti restoran dan pengangkutan.

Negara itu melaporkan lagi 424 kes jangkitan baharu COVID-19 pada Khamis, menjadikan jumlah keseluruhan adalah 91,240 kes, termasuk 1,619 kematian.