KUALA LUMPUR:Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) akan menganjurkan program Wilayah Persekutuan Berselawat dan Bermunajat pada Rabu ini selepas solat Maghrib secara serentak di masjid, surau Jumaat dan surau serta kediaman masing-masing di seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Jawi dalam kenyataannya memaklumkan antara pengisian lain termasuklah solat hajat dan doa selamat yang turut disiarkan secara langsung melalui Facebook rasmi Jawi, Masjid Wilayah Persekutuan dan masjid-masjid lain sekitar Wilayah Persekutuan.

"Inisiatif tersebut dilaksanakan bagi menyeru seluruh umat Islam khususnya di Wilayah Persekutuan untuk bermunajat dan berdoa kepada Allah SWT agar penularan wabak COVID-19 segera dibendung serta Malaysia sentiasa mendapat perlindungan dan kesejahteraan daripada Allah SWT.

"Selain itu, anjuran program itu juga bagi menzahirkan kecintaan kepada baginda Nabi Muhammad SAW melalui galakan berselawat sempena Maulidur Rasul SAW 1442H," menurut kenyataan itu pada Isnin.

Susulan itu juga, pengumuman Tokoh Maulidur Rasul SAW Peringkat Wilayah Persekutuan pada tahun ini yang bertemakan "Ummah Rabbani Negara Harmoni" akan dibuat melalui platform Facebook rasmi Jawi pada Khamis jam 10 pagi.